Logga 5tips

En vacker skorsten med lång livstid

2014-05-15 · Denna artikel finns i gruppen Hus och trädgård

I äldre hus så används ofta skorstenen som en del av ventilationssystemet men även nyare byggen har skorstenar som gör mer än släpper ut rök från en eldstad. Faktum är att man kan vilja bygga en helt ny skorsten på grund av att man lägger om husets värmesystem och vill kunna värma luft och vatten med en pelletspanna. Oavsett om man ska bygga nytt eller renovera så finns det huvudsakligen två saker att tänka på och detta är kvalitet och skönhet. Murar man själv så är det verkligen viktigt att förstå sig på alla bitar, detta så att man inte missar sådant som senare kan leda till att man inte får den funktion man var ute efter.

Bygga ny skorsten eller renovera

Ingen vill ha det lutande tornet i Pisa på sitt tak men det händer ändå att glada amatörer lyckas med just detta. Det krävs nämligen en hel del kunskap och noggrann planering för att man ska kunna mura skorsten på rätt sätt. Den som har erfarenheten vet precis vilka problem som kan tänkas uppstå och hur arbetet ska drivas framåt på rätt sätt. Ska man renovera så gäller det att ta en titt på hur den ursprungliga skorstenen ser ut. Man kan kanske behålla det mesta men om det är så att bästa resultat kommer att nås genom att man river rubbet och börjar om så är det bäst att man får reda på detta från start. Här kan det vara smart att bjuda in experter på renovering och nybygge av skorsten för att få en utvärdering av det som finns på plats och även förslag på möjliga lösningar.

Skorsten och hängrännor

Det är viktigt att sköta sin skorsten och sina hängrännor så de inte sprängs av is under vintertiden. Det tjänar du på i längden!

Skorstensskydd är kronan på verket

 

En skorsten kan se riktigt vacker ut och det särskilt när den är inslagen i ett skydd. När man ser ett vackert skorstensskydd som passar perfekt ihop med tak och hus så upplever man att huset har en fin karaktär. Dessutom så känns det bra att veta att skyddet även ser till att skorstenen får en längre livstid och att man slipper problem med mögel och fukt.

 copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.