Logga 5tips

Problem med start av gasskärning

2013-06-22 · Denna artikel finns i gruppen Gasskärning, Laserskärning, Vattenskärning

Den som vill beskära med gas kan stöta på ett ganska vanligt problem där flamman släcks med en smäll då man försöker justera den. Det här kan hända med utrustning som är helt ny och där man inte kan säga att munstycket är smutsigt eller annat som skulle kunna påverka arbetsprocessen. Har man inte lång erfarenhet av gasskärning så är det klart att man inte är expert på att ställa in sin utrustning och då är den här typen av situation rätt vanlig.

Det är gasen som är viktigast för start

Det som många glömmer bort är att oxygen inte brinner, det är ju gasen som måste antändas för att man ska komma igång. Om man har slagit på för oxygen men inte matar med tillräckligt mycket gas så får man just effekten med en ordentlig smäll och att maskinen släcks. Effekten blir att brännaren liksom slår av sig själv. Kom ihåg att gasen behövs för att det ska brinna och att oxygen används för själva beskäringen.

Justera förbrännaren

Ett proffs på gasskärning vet precis hur en manuell gasskärare ska justeras. Det kan dock ta lite tid för nybörjaren att få grepp om hur rattarna ska ställas in för att rätt resultat ska uppnås. Dessutom så beror ju detta mycket på den modell av beskärare som man använder. Som regel så kan man säga att man vill dra på rätt ordentligt med gasen i starten så att man får en fin gul låga. Efter detta så justerar man långsamt oxygen för att nå en blå låga. Det finns de som hävdar att man då man har fått igång ett bra snitt inte längre behöver gasen utan kan fortsätta att skära med oxygen helt utan gas. Det här är dock ett tips som fungerar bäst när man jobbar med tjockt stål där man får upp tillräckligt med hetta i plåten.

Oxygenet slås på för snabbt

Om du upplever smällen och att skäraren stängs av så är det antagligen så att du slår på oxygen för snabbt. Försök därför att tillföra syret på ett långsamt sätt samtidigt som du håller ett öga på hur färgen på lågan förändras från gult till blått. Det här är som sagt något av en vanesak så det är väl värt att öva enbart på att sätta igång maskinen och lära sig justera den på rätt sätt.

Lär dig från proffsen

Även om man inte har tänkt sig att jobba professionellt med gasskärning så ska man inse att det här faktiskt är en aktivitet som kräver stor yrkeskunskap. Har man möjlighet att få instruktioner och övning på en verkstad där man erbjuder professionell gasskärning så kan detta verkligen vara en god idé. Många gånger så kan det räcka med att man ser på då ett proffs jobbar manuellt för att lära sig mer om hur rätt justering går till och för att få intressanta yrkestips som man sedan kan använda sig av privat.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.