Logga 5tips

Olika sorters vinterdäck

2013-10-19 · Denna artikel finns i gruppen Däck och fälgar online

I jämförelse med dubbdäck räcker dubbfria vinterdäck långt i stora delar av Sverige – i kombination med sänkta hastigheter vid isigt väglag, förstås.

Vinterdäck ger bättre grepp mot vägen

Sommardäck och vinterdäck skiljer sig från varandra i både material och funktion, men det är inte bara dessa två kategorier som har uppenbara skillnader mellan sig. Vinterdäck kommer både som dubbdäck och dubbfria däck, och lämpar sig olika bra för olika miljöer.

Vinterdäck på vintern

Vinterdäck måste användas på alla bilar som körs i Sverige mellan 1:a december och 31:a mars «om vinterväglag råder». Eftersom vinterväglag, dvs. snötäckta eller istäckta vägar, kan dyka upp precis när som helst så är det vettigt att ha vinterdäcken monterade innan den första december.

De olika vinterdäckens kännetecken

Dubbfria vinterdäck kallas också för friktionsdäck och dessa skiljer sig från dubbdäck i det att de inte har dubbar – vilket framgår av namnet. Dubbdäck är utrustade med små metalldubbar som ökar greppet mot hala vägar täckta av snö eller is, men när isen smält bort finns det bara nackdelar kvar med dubbarna – som dessutom slits ner väldigt fort om de körs med på torra vägar.

För att dubbfria vinterdäck ska anses fullgoda ska mönsterdjupet på dem vara minst tre millimeter, men upp mot det dubbla rekommenderas för bäst grepp mot vägen. Det är viktigt att kolla sina däcks mönsterdjup regelbundet eftersom för lite djup i mönstret kan leda till fruktansvärda bilolyckor efter en slirning orsakad av för glatta däck.

Läs mer om vinterdäck här.

Dubbfria vinterdäck vs. dubbdäck

Det finns många fördelar med dubbfria vinterdäck, främst för vägarna, men också för en själv. Kör man med dubbdäck under vintermånaderna så slits de ut snabbt så fort de används på torrmark. Visst har dubbdäck sina fördelar under vinterns isigaste tid, särskilt i norra Sverige, men i söder är det få dagar om året som dubbdäck faktiskt är lämpliga och under dessa dagar kan man klara sig med dubbfria vinterdäck om man bara drar ner hastigheten lite extra och håller sig inne om vägarna blir alldeles för hala.

  • Dubbfria vinterdäck sliter inte tillnärmelsevis lika mycket på vägarna som dubbdäck gör.
  • Den som gillar en tyst och lugn ljudnivå inne i sin bil föredrar definitivt de dubbfria vinterdäcken framför dubbdäcken som upplevs väldigt bullriga med sitt metalliskt klingande brus.
  • Lever man i storstäder som Stockholm, Göteborg eller Uppsala så finns det dubbdäcksförbud i vissa delar av staden – med dubbfria vinterdäck slipper man dessa restriktioner.
Friktionsdäck i stan

Håller du dig inne i storstan där snön ofta lyser med sin frånvaro och vägarna är torra och fina när du tar ut bilen så kan friktionsdäck vara bättre än dubbdäck. Tänk på att alltid använda vinterdäck på vintern eftersom gummiblandningen är en helt annan än i sommardäcken. Greppet mot asfalten är väldigt olika i sommar- och vinterdäck.

Den enda uppenbara – och samtidigt ganska tunga – nackdelen med friktionsdäck är att dess greppförmåga på riktigt hala underlag är avsevärt sämre än dubbdäckens. Kör man mycket i isiga landskap är dubbdäck helt klart att föredra under vintertid.

Att välja och köpa vinterdäck

När man ska köpa vinterdäck åt sin bil så finns det så mycket att välja bland. Ska man satsa på dubbfria vinterdäck eller dubbdäck? Ska man köpa nya eller begagnade? Ska man satsa på dyra, erkända bildäcksmärken eller billigare, mer okända konkurrenter? De flesta människor utgår från sin ekonomiska situation – såklart.

Många gånger kan ens bilverkstad rekommendera vilka vinterdäck som skulle kunna lämpa sig för ens bil. Andrahandsdäck kan ibland vara riktigt fina och prisvärda, medan nya däck andra gånger är att föredra. Priset för ett set med dubbfria vinterdäck varierar enormt och på många ställen kan man få köpa dem på avbetalning.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.