Logga 5tips

5 viktiga tips för dig som ska sälja bolag

2021-04-28 · Denna artikel finns i gruppen Eget företag, Övrigt

Då du med säkerhet vet att du vill sälja bolag är det viktigt att du gör firman redo för försäljning. Detta stämmer oavsett om du tänker sälja för att likvidera eller för att låta nya händer ta över driften och ägandet av verksamheten.

Vad bör du tänka på? Det finns en rad saker som är viktiga. Du kan till exempel se över tips för att tjäna mer på att sälja bolaget. Om det är så att du funderar på att sälja för att undvika likvidation är det förstås viktigt att du är säker på att det här verkligen är rätt beslut.

5 bra tips då du ska sälja bolag

Här är några mycket viktiga tips för dig som ska sälja bolag. Läs igenom och se om du har tänkt på detta…

  1. Bokföringen

Det spelar ingen roll om du ska sälja bolag för att avveckla eller till någon som kommer att ta över rodret. Din bokföring måste vara i ordning. Det ska gå att se var alla inkomster kommer ifrån och vilka utgifter som har funnits. Det hela måste gå ihop.

Du har antagligen hjälp av en revisor för detta. Ta ett möte och gå igenom bokföringen för att se till att allt är på sin plats. Då blir det smidigare att sälja företaget!

Årsredovisningar ska finnas hos Bolagsverket. Detta oavsett om du säljer för vidare drift eller om bolaget har varit vilande i flera år och nu ska avvecklas.

  1. Deklarationen ska också vara korrekt

Deklaration och betalning av skatt måste också ha skötts på rätt sätt. Det här ska du kika på när du börjar förbereda din firma för att sälja den. Det är inte bra om du har gjort fel med din deklaration. Dessutom kan du behöva förbereda dig för hur du ska sköta kommande deklaration efter att ha sålt bolaget.

  1. Hur ser affärsplanen ut?

När du vill sälja bolaget för vidare drift är det inte dumt att ha stenhård koll på planen för verksamheten. Den här kan du nämligen använda för att påvisa hur det går till en intresserad köpare. Det är inte så att du måste sälja bolag med affärsplan. Men affärsplanen kan faktiskt vara en hjälp när du vill förklara varför priset för bolaget ser ut som det gör. Affärsplanen har ju potentialen som också får betydelse för det slutliga säljpriset.

  1. Finns det skulder och tvister?

Det händer att tvister uppstår och att de sedan ligger och pyr på sparlåga. Om det finns skulder som inte har betalts och bråk som inte lösts är det hög tid att ta hand om dessa. När du ska sälja bolag kan det bli svårt att göra det då det kommer med tjafs i bilden.

Ska du sälja för att avveckla kan du inte ha kvar skulder och gammalt groll. Det måste vara löst. Gå igenom all verksamhet och se om det finns saker som borde klaras upp snarast möjligast. Kanske går det att komma överens med en kompromiss. Även om du förlorar pengar på detta kan du ju vinna på att kunna sälja bolaget snabbare.

  1. Investera eller inte

Det är lite som när du ska sälja en lägenhet. Det kan löna sig att måla om för att få upp priset. På samma sätt kanske det lönar sig att investera lite i bolaget för att få ut mer för det. Men gör det verkligen det? Det här beror ju en hel del på vad du gör och för hur mycket pengar.

Tumregeln är att högre lönsamhet ger mer pengar för bolaget. Därmed bör du alltid gå igenom om en investering kommer att ge högre lönsamhet så snabbt som du behöver. Har du lite tid på dig inför försäljningen kan investeringen vara väl värd. Har du inte det kanske det är bättre att låta bli att lägga in mer pengar i bolagets verksamhet när du ändå ska sälja det.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.