Logga 5tips

5 tips för att undvika likvidation

2020-05-24 · Denna artikel finns i gruppen Eget företag, Ekonomi

När du drar igång ett bolag kan det ta lite tid innan det hela börjar gå på plus. Men med en bra och väl genomtänkt affärsplan bör det hela gå i rätt riktning. Men risken för likvidation till följd av konkurs finns där. Här är 5 tips som kan vara till hjälp då du vill undvika att behöva lägga ner ab då du just har dragit igång det.

  • Undvik likvidation med factoring

Det här kan vara något som fungerar bra i start-fasen. Om det är så att dina kunder får lång tid på sig att betala fakturor kan det ställa till dig för dig. Utan någon buffert blir det kanske svårt att finansiera projekten som du ändå tar på dig. Det hela kan sluta i konkurs och likvidation om du inte ser till att få in mer kapital.

Ett sätt att göra detta på är att använda sig av factoring. Det betyder att du säljer dina fakturor för att få loss kapital snabbare. En liten del får du ge till factoringbolaget men det kan det ju vara värt när tjänsten gör det möjligt för dig att driva firman vidare.

  • Håll ett mindre varulager

Om det är möjligt kan du försöka hålla ett mindre varulager. Att låsa pengar i varor som ligger på lager är inte alltid så bra. Om du kan omsätta det snabbare kan det vara ett sätt att undvika konkurs. Du får bättre rullning på verksamheten och har kapitalet som du behöver för att få det hela att gå runt.

Om du har varor som inte går så bra kan det vara klokt att få bort dessa från lagret. De tar ju bara plats och tiden som går lär inte göra dem mer populära. Kanske är det läge att köra på en kampanj så att du kan sälja ut varor som inte går som smör i solen.

  • Se över dina kostnader

Det är givetvis bra om du kan dra ner på kostnaden. Kanske kan du avtala om lägre priser från leverantörer. Du kanske kan få längre kredit för att på så vis dra ner på de omedelbara kostnaderna som du har. Här kan det också vara läge att se på personalkostnader. Om du har personal som egentligen är överflödig är det dags att göra något åt detta innan det blir likvidation och katastrof för fler på grund av ditt goda hjärta!

Du bör också ta en titt på utgifterna för att se om det finns saker som du betalar för utan någon som helst nytta. Det kan ju vara så att du har helt fel typ av abonnemang för telefon och internet. Om du är lite om dig och kring dig kan du få ner kostnaderna och det kan få stor betydelse för hur företagets ekonomi mår.

  • Få in betalningar!

Det är ju fint om du är trevlig mot kunder och inte gnäller om betalningar som inte görs i tid. Men det här är inte ett recept till framgång. Om du vill få ordning på ekonomin är det ett måste driva in räkningar som du ligger ute med. Här kan factoring också vara en stor hjälp eftersom factoringbolag även kan sköta den här biten med inkasso.

Beakta också att du skulle kunna ta betalt i förskott. Då vet du ju med säkerhet att du har ekonomin för att genomföra projektet. Det här är ganska vanligt idag då alltfler företag har behovet av att se till att pengarna kommer in i tid och inte vill lägga energi på att jaga räkningar.

  • Sälj mer!

Det här kanske borde vara nummer ett. Det är givetvis otroligt viktigt att du lägger tid och energi på att sälja mer. Det handlar inte bara om att få nya kunder. Du har säkerligen kunder som du skulle kunna sälja mer till. Håll igång kommunikationen med nyhetsbrev, email och samtal. Påminn dina kunder om att du finns och att det är dags att beställa. Det kan vara ett viktigt sätt att undvika konkurs och likvidation!

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.