Logga 5tips

Viktigt att tänka på om du ska sälja aktiebolag

2023-03-06 · Denna artikel finns i gruppen Företag

Det kan gå hur snabbt som helst att sälja aktiebolag. Idag finns det ju tjänster som är till för att göra livet lättare för dig. Du kan till exempel sälja bolag för att få det avvecklat eller så vänder du dig till en bolagsmäklare som kan sätta dig samman med rätt köpare.

Här är några mycket viktiga saker att tänka på när du ska sälja aktiebolag. Detta oavsett om du har bråttom eller mest funderar på att göra dig av med bolaget.

Viktigt att sälja aktiebolag med värdering

Till att börja med så är det verkligen viktigt att veta hur mycket ett bolag är värt. Om du ska sälja verksamheten som den är så bör du vara insatt i hur mycket du kan begära för den. Det finns olika metoder för utvärdering och det är möjligt att få ett värderingsutlåtande från en professionell värderingsman.

Det finns flera saker som påverkar värdet. Det handlar om de tillgångar som finns men också hur det ser ut med omsättning och vilka kostnader som är aktuella. En företagsmäklare erbjuder ofta värdering av bolaget som en del av sin tjänst. Då är det bra om det här är en kreativ person som även förstår hur man ser på investeringar och kommande projekt som värdefulla för företaget.

Lova inget som du inte kan hålla

När du säljer ditt bolag kanske du känner att du vill ge garantier. Men det här kan bli riskabelt. Den som köper tar dina garantier på allvar och om det du säger sedan visar sig vara falskt kan det bli problematiskt. Det är faktiskt möjligt för den som köper att reklamera köpet baserat på att du farit med osanning. Då kanske du till och med får betala en ersättning för att du agerade på ett vilseledande vis.

Det här löser du genom begränsningar i säljavtal. Du kan se till att köparen bara kan hävda garantiavvikelser som fel som ger rätt till ersättning. Du kan också sätta det belopp som kommer att ge rätten till ersättningen. Lägg till detta ett högsta totalt belopp på omkring 50% av köpeskillingen.

Avtala bort köplagens regler

En annan viktig sak att göra när du ska sälja aktiebolag är att avtala bort köplagens regler om hävningsrätt och reklamation. Om ett fel i företagets aktier upptäcks flera månader efter försäljning så vill du inte att köparen då kommer tillbaka och häver köpet.

Ändra i avtalet så att det enda en köpare kan göra åt den här situationen har med prisavdraget att göra. Här kan du lägga till begränsningar för att skydda dig mot trista påföljder som skadestånd du inte har råd med.

Glöm inte bort facket

Om du tänker sälja ab med personal så är det viktigt att du kommer ihåg facket. Har du personal som är anslutna till facket så måste du förhandla med dem om detta. Det kallas för en MBL förhandling vid verksamhetsövergång.

Muntligt eller skriftligt avtal

Det är i praktiken fullt möjligt att sälja aktiebolag muntligt i Sverige. Men det här är inte så smart att göra eftersom det finns en hel del detaljer att hålla koll på. Ett avtal kan ju förändras i takt med att du förhandlar. Både vad gäller frågor som personal och vad gäller ersättningsbegränsningar.

När alla inblandade har det skriftliga avtalet blir det ju också mycket lättare att undvika missförstånd. Allt som har avtalats om går att läsa svart på vitt.

Ta professionell hjälp med din företagsförsäljning

Om du tycker att det känns för svårt att själv skriva avtal och förhandla fram det är det klokt att få hjälp med detta. Själva avtalet kräver en jurist eller advokat som förstår hur detta ska skrivas för att vara bra för dig. När du får denna hjälp så kan du lita på att du slipper kommande problem.

Därmed är det kanske värt att investera lite mer i en duktig jurist med gott rykte. Om du tar hjälp av en företagsmäklare kan detta ingå i tjänsten. Eller så får du en rekommendation för jurist som är känd som expert på avtal för försäljning av företag.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.