Logga 5tips

5 tips då du ska sälja aktiebolag av mindre storlek

2023-03-02 · Denna artikel finns i gruppen Företag

Idag är det inte alls särskilt svårt att sälja aktiebolag. Du kan få stor hjälp av bolag som är specialiserade på denna process. Dels finns det företagsmäklare som kan hjälpa dig att hitta rätt köpare såväl som att öka värdet på verksamheten inför försäljning. Och så har du bolagstjänster som jobbar med att köpa ab för att sedan avveckla åt dig.

När det handlar om ett småföretag så kan förberedelser för att sälja bolaget se lite annorlunda ut jämfört med stora företag. Det här beror förstås lite på hur din verksamhet ser ut och anledningen till att du vill sälja bolaget. Vi tar en titt på några av de viktigaste sakerna att tänka på.

 

5 tips för att sälja aktiebolag som är av mindre storlek:

  1. Ta god tid på dig att sälja aktiebolag

Oavsett om du ska sälja aktiebolag för att likvidera det eller för att låta det leva vidare i annan regi är det viktigt att du tar god tid på dig. Det är inte alls ovanligt att processen för att sälja ett bolag drar igång flera år innan försäljningen verkligen sker.

Tänk igenom ditt beslut och få råd av experter. Räkna på kostnader och vad du har att vinna på att sälja ditt bolag. Det här är viktigt för du kan behöva göra flera saker för att få ut mer av affären och då är det viktigt att tiden för detta finns.

  1. Tänk på bolagets utveckling

Om du ska sälja en verksamhet som sedan drivs vidare kan det vara klokt att fundera lite på hur detta kommer att se ut. Den som köper kommer ju att påverka varumärkets fortsatta utveckling. Därmed är det kanske så att du vill välja en köpare som är med på att driva det hela vidare på ett visst sätt.

Du kan förstås också välja att släppa detta och låta den som köper ditt bolag göra vad de vill med det. Men då tar du också risken att ditt namn kommer att förknippas med ett projekt som drivs på ett sätt som du inte alls kan skriva under på.

  1. Dra ner på utgifter och öka värdet

Perioden inför en försäljning av ab bör användas till att öka värdet på det. Det är viktigt att du ser på hur du kan dra ner på kostnader samt öka intäkterna. Om du kan öka värdet på ditt bolag så kan du ju få ut mycket mer av det.

Här kan det rentav vara klokt att få hjälp med att gå igenom bolagets tillgångar och verksamhet. Med experttips kan du införa förändringar som sedan kan ses som argument för ett högre pris. Det kan också vara klokt att kika lite på vidare utveckling för att ha detta som ytterligare ett skäl till ett bättre pris för företaget då du säljer det.

  1. Leta köpare på rätt plats

Många gånger så finns det köpare bland människor som du redan nu har god kontakt med. Du kan börja med att pejla bland dina kunder, samarbetspartners och leverantörer. Det kan ju också vara så att det finns anställda som är intresserade av att köpa. De är ofta det bästa valet eftersom det rör sig om människor som är väl insatta i verksamheten och hur den ska drivas.

Annars kan du få hjälp online och av företagsmäklare som har kontakter över hela Sverige och internationellt. Detta kan vara ett snabbt sätt att hitta rätt köpare på men då blir det ju inte samma personliga kontakt som du har med familj och folk som du känner.

  1. Var inte för ivrig

Det kan kännas fantastiskt att snabbt hitta en köpare men skynda långsamt. Det är sällan klokt att sälja till första bästa person som visar ett intresse. Om du kan vara lite mer seg som en kola så kan du kanske få ut mer för ditt företag genom att få fler bud.

Om du inte låser dig vid en köpare så har du ett mycket bättre läge för förhandlingar. Försök alltså att ta det hela lugnt och sälj bara då du känner dig redo för detta till en köpare som är precis rätt person.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.