Logga 5tips

Varför får man missfärgningar på tänderna

2016-08-15 · Denna artikel finns i gruppen SPA och friskvård

Vita tänder ses som ett friskhetstecken och är ett skönhetsideal i vår kultur. Detta trots att kritvita tänder inte är naturligt. Mindre missfärgningar är helt naturligt och är inget som antyder dålig hälsa. Om tänderna å andra sidan får grova missfärgningar så kan detta vara ett tecken på en rad olika hälsoproblem.

Eftersom det kan vara svårt att se exakt vad som är en normalt hälsosam missfärgning och vad som är ett tecken på sjukdom så är det inte konstigt att vi i vår moderna kultur försöker hålla våra tänder så bleka som möjligt genom att använda oss av blekande tandkräm, tandblekningskit, laserblekning och andra metoder som tar bort de missfärgningar som uppstår.

Hur uppstår missfärgningar

Det finns en lång rad olika anledningar till att man får missfärgningar på sina tänder. Vissa av dessa har man kontroll över och kan undvika. Andra finns det inget man kan göra åt utan är något som man måste leva med.

Missfärgningar som är utanför ens kontroll

Missfärgningar på ens tänder kan uppstå av genetiska skäl. Det finns inget man kan göra åt detta och detta är något man måste leva med. Det man göra är att regelbundet bleka sina tänder så att de missfärgningar som uppstår inte syns.

Missfärgningar som kan undvikas med som man ofta får leva med

Det finns en lång rad olika faktorer som kan orsaka missfärgningar som kan undvikas men där man ser skadan så långt efter den orsakades att det är omöjligt att göra något åt när man ser problemet.

Ett bra exempel på detta är att det finns en rad faktorer i din barndom som kan ge dig problem med missfärgningar när du blir vuxen. Om du lider av dessa så finns det inget du kan göra men du kan undvika att dina barn får samma problem genom att undvika de misstag dina föräldrar gjorde.

Ett exempel på en sådan faktor är om din mor tog vissa mediciner under den tid hon var gravid med dig. Det finns en rad olika mediciner som kan orsaka tandproblem på detta sätt. Många av dem är relativt vanliga. Det behöver inte röra sig om tyngre droger utan kan vara något så oskyldigt som vissa typer av antibiotika. Doxycyklin är ett utmärkt exempel på detta. Denna antibiotika skall aldrig ges till gravida kvinnor eller djur.

Ett annat exempel på en faktor i din barndom som kan ge dig problem senare i livet är om du fick i dig för mycket fluor. Detta kan inträffa om du bodde i ett område med mycket fluor i dricksvattnet. Detta ger inga omedelbara skador men kan orsaka problem senare i livet.

Även som vuxen finns det en rad miljöfaktorer som kan orsaka missfärgningar långt efter man utsattes för dem. Risken för skada är dock mycket större när man är barn.

Missfärgningar som kan undvikas

Det finns också ett mycket stort antal olika saker som orsakar missfärgningar som man kan undvika genom att ändra sina vanor.

En av de vanligast orsakerna till missfärgningar är snus och cigaretter. Om man vill ha vita tänder bör man sluta använda tobak i alla deras former. Man bör även undvika en rad andra tyngre droger som kan orsaka stor skada.

En annan mycket vanlig orsak till missfärgningar på tänderna är kaffe. Det finns inte mycket man kan göra för att undvika detta om man inte vill sluta dricka kaffe. Man kan minska missfärgningen genom att skölja sin mun med kokosolja efter att man har druckit kaffe men detta kan vara lite opraktiskt. De är ofta mer praktiskt att istället besöka en tandläkare och bleka tänderna professionellt eller göra det själv i hemmet.

Rödvin och port kan också missfärga dina tänder. Risker för detta blir större ju mer vin du konsumerar. Du kan minska effekterna av detta genom att dricka ett glas vatten mellan dina vinglas. Detta kan också hjälpa dig att undvika att känna dig bakfull efterföljande dag.

Vid sidan att detta finns det ett mycket stort antal olika livsmedel och andra drycker som kan orsaka missfärgningar. I princip så kan alla mat och dryck som är frätande (den mesta) missfärga dina tänder. Risken ökar om det har en intensiv färg.

Det är nästan omöjligt att undvika alla livsmedel som kan orsaka missfärgningar och det är därför inte praktiskt att försöka. Ett bättre alternativ är att ta väl hand om sina tänder så att de blir mer motståndskraftiga och bleka sina tänder regelbundet. Hemblekning fungerar bra om du bleker dina tänder regelbundet. Om det var längesedan du gjord det sist så är det bättre att låta en tandläkare göra den första blekningen då de får använda starkare tandblekningsmedel än de som får säljas till konsumenter.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.