Logga 5tips

Bleka tänderna – så gör du det själv

2014-04-01 · Denna artikel finns i gruppen SPA och friskvård

Har du funderat på att bleka tänderna men inte vågat än? Det är enklare än man tror, och billigt om du gör det själv hemma. Vi har tipsen till dig som vill göra det själv.

Vad passar dig?
Det tandblekningsprodukt som passar de flesta och som är det populäraste sättet att bleka på är att bleka med tandblekningsskenor och tandblekningsgel. Istället för att tandläkaren formar skenorna åt dig får du själv göra det. Första gången kan det vara lite krångligt, men om du följer instruktionerna ska det gå bra. Det är viktigt att skenan sitter bekvämt så den inte skaver mot tandköttet. Den ska också sitta så pass bra att den ligger mot tandytorna så att blekgelen kommer i kontakt med den.

Vad bör du tänka på?
Det kan vara fördelaktigt att samtidigt använda en whitening tandkräm som du bleker. Eftersom en del tandkrämer har en stark slipeffekt som kan skada emaljen, kan det vara värt att kika på detta test som Testfakta gjort om whitening tandkrämer.

Missfärgade tänder

Även en liten ärta ger missfärgningar på tänderna.

De flesta whitening tandkrämerna har inte så mycket effekt i sig men tillsammans med en blekningsprodukt kan den skynda på blekresultatet. En annan sak du bör tänka på är att om du är gravid eller ammande bör du vänta med din blekning tills du slutat att amma.

Är tandblekning säkert?
Om du väljer en peroxidfri tandblekningsgel, exempelvis från Dentaworks, så är den helt säker för både ditt tandkött och din emalj. EU har förbjudit geler med peroxid sedan år 2012 eftersom de kan göra små, små hål i emaljen och kan skada tandköttet. De nya tandblekningsgelerna utan peroxid är således skonsammare och går bra att använda ofta utan problem.

Naturliga alternativ?
Jordgubbar och bikarbonat är det du kan använda om du vill försöka trolla bort missfärgningarna med naturliga livsmedel. Tänk på att bikarbonat har så stark slipeffekt att du endast bör använda det någon gång varje månad.

 copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.