Logga 5tips

Vad gör en webbyrå?

2014-05-31 · Denna artikel finns i gruppen IT och teknik

En webbyrå är ett företag som säljer tjänster inom kommunikation via framförallt webben, därav namnet. Egentligen fungerar det på nästan precis samma sätt som en reklambyrå, då reklam och marknadsföring är huvudsyftet, men trots det erbjuder man andra tjänster och metoder.

Tjänsterna som erbjuds av en webbyrå är många, men några av de vanligaste är webbutveckling, hemsidor och nu för tiden även apputveckling, framförallt till smartphones och surfplattor. Det kan även vara lite mindre tilläggstjänster som till exempel nyhetsbrev via e-mail, enkäter och att anpassa befintliga hemsidor till telefoner.

Sociala medier har börjat ta upp en stor del av webbutvecklingen då man kan nå ut till en mängd människor i olika åldrar och med olika intressen med enkla medel.

Hur jobbar en webbyrå?
Eftersom en webbyrå erbjuder ganska kompletta och stora tjänster krävs det också många duktiga personer inblandade. Man använder sig bland annat av Art Directors som står för mycket av grafiken och utformningen, copywriters som såklart skriver texterna, animatörer som tar hand om rörliga bilder samt olika programmerare för bland annat HTML som utvecklar själva kodningen för appar och hemsidor. Vissa har även en projektledare som håller ihop alla delar vid lite större projekt.

När man anlitar en webbyrå kan man både komma med egna förslag och önskemål redan från början eller bolla idéer med sin kontaktperson för att få tips på både design och funktion.

Vad kostar det att anlita en webbyrå?
De flesta webbyråer arbetar efter två olika debiteringsmodeller. Antingen så tar de betalt löpande baserat på de antal timmar som de lägger ned, eller så debiterar de ett fast pris för hela uppdraget. Om du funderar på att anlita en webbyrå bör du först själv bestämma dig för vilken modell som du känner dig mest bekväm med. Om du däremot bara jämför timpriser från olika leverantörer finns risken att du betalar mer än du borde i slutändan.

 copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.