Logga 5tips

Måste man ha skorstensskydd?

2014-05-26 · Denna artikel finns i gruppen Hus och trädgård

Det kan verka som att plåtkreationer omkring toppen på en skorsten är till för att försköna och ge huset en enhetlig profil, men när man ger skorstenen ett skydd så handlar det inte bara om estetik. Faktum är att en skorstenshuv kan vara det som i det långa loppet sparar pengar då man drar ner på risk för fuktskador och olika typer av mögel. För att avgöra hur man ska skydda på rätt sätt så är det viktigt att veta när huset är byggt och vad som rekommenderas av branschfolk som kan det här området. Sedan så är det klart att man kan välj en form och ett material som går väl ihop med resten av huset.

Skorstenskyddets funktion

Om man inte använder en skorsten ofta så behöver den ett extra skydd. Det här är tvärtemot vad många tror och det är ganska vanligt att man helt glömmer bort det där med underhåll tills en fågel skapar bo i skorstenen och man får en massa rök i vardagsrummet då man en kall vinterdag tänker att det ändå vore mysigt med en brasa. I det här läget så kanske det upptäcks att det finns fler problem än fågelbon i husets skorsten och är det så att detta är en ventilationsväg så måste man omedelbart åtgärda och renovera. Ett skorstensskydd ser till att skorstenen klarar sig längre och att den inte är lika utsatt för klimatpåverkan. Fågelbon håller man undan på andra sätt men det är klart att man kan ha ett skydd som är konstruerat så att flygfän finner det mindre attraktivt att bygga bon.

Skorstenshuv till din nya skorsten

Om man vill skydda sin nyrenoverade skorsten från snö och regnar bör man lägga huvudet på skorstenen. Man kan välja olika material och färg, det finns ganska mycket alternativ så man kan alltid hitta skorstenskydd som passar till sitt hus.

Nyckelord: , ,


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.