Logga 5tips

Lär dig mer om däck från däcktest

2014-10-06 · Denna artikel finns i gruppen Däck och fälgar online

Det är lätt att glömma bort att en körupplevelse kan påverkas skarpt av däck som är bra eller usla. Den som har kört många olika bilar vet att högljudda däck som fyller förarkabinen med ett dån inte är särskilt kul att köra med och dessutom så gör det stor skillnad om man får en jämn väghållning eller känner varje ojämnhet som ett slag i magen. Det är viktigt att ha en däckmodell som gagnar körning och man kan lära sig mer om däck från sajter som säljer däck såväl som från däcktest som utförs och presenteras i tidningar. Nu ska man dock komma ihåg att dessa test inte är samma sak som absolut sanning för man får aldrig med världens alla modeller och man testar inte med alla bilmärken som finns.

Om man bara använder sig av testen som en fingervisning så kan de vara till stor hjälp och detta tillsammans med rådgivning från en däckverkstad som jobbar med däcken dag ut och dag in kan verkligen leda till ett bra val. Det är aldrig dumt att läsa på men inget slår den kunskap som gummigubbarna faktiskt har!

Däck i däcktest

Tester av däck ser förstås lite olika ut beroende på den däcktyp som man testar. Sommardäck är aldrig samma sak som vinterdäck och därför så kommer man att se på lite olika parametrar. Gemensamt för alla däcktester är förstås att man ser på det där med ekonomi, bromssträcka och däckets eventuella giftighet. Vad gäller bromssträckan så krävs det mer av vinterdäcken och här ska man fundera på hur pass stort behov man har av dubbar. För att ett däcktest ska vara lätt att läsa av så brukar tidningar stapla upp de märken man har testat i kolumner där varje deltest presenterats. Det märke som gör bäst ifrån sig samlat kommer att koras till vinnaren. I vissa fall så betyder det att vinnardäcket faktiskt är det bästa valet för de allra flesta men det är inte alltid så. Frågan är ju hur viktigt det är för dig som bilförare med olika moment. Bromssträckan är alltid något som man bryr sig om då 20 meter hit eller dit kan betyda att liv räddas, men vad gäller priser så är alla inte lika känsliga för skillnader på några hundralappar.

Det man inte får via däcktesten är ju en utvärdering över tid och då kan man inte veta om det blir ekonomiskt på lång sikt med vinnardäcket eller inte. Nu kan man dock vara ganska säker på att däckmodeller som Continental som oftast hyllas som de allra bästa håller måttet även i längden. Vet man precis vad man ställer störst krav på så kan man gå in och se på dessa bitar och själv ta fram det däck som man tycker är bäst. I det här läget så kanske man frånser märkningen som går från A till G och väljer ett C däck som har precis de egenskaper som man är ute efter. C däck är för övrigt ofta rekommenderade så det är inte så att man måste få A i märkningen för att däcket ska prestera bäst.

Vad är egentligen viktigast?

Hur avgör man då vad som egentligen är allra viktigast? Från däcktest så kan man lära sig mer än hur olika däck mäter sig mot varandra för man ser även vilka frågeställningar som kommer upp och via dessa så kan man tänka till över sina egna behov. För många så är det ändå det där med bromssträckan och ljudnivån som kommer att spela störst roll. Med moderna däckmodeller så är skillnaderna vad gäller ekonomi och annat ändå så pass små. Visst är det bra om däcken är lätta att hantera men det här kan man inte ge samma vikt som säker och tyst körning.

Din verkstad kan det där med däck…

Glöm inte bort att din verkstad kan det där med däck. Du läser ett intressant däcktest i tidningen vilket leder till följdfrågor. Dessa bör du ställa till gummigubben på en verkstad. I många fall så kanske han skattar åt det som sägs i testet för han upplever ju verklighetens däcktest dag efter dag och det på många olika bilmodeller. När det väl blir dags för däckbyte så bör du alltså ta en stund och se vad proffsen tycker om ditt tänk och om de möjligtvis har ett förslag som ger dig däcken med god ekonomi, fina köregenskaper och hög säkerhet.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.