Logga 5tips

Kan man bygga en egen lasermaskin?

2013-06-12 · Denna artikel finns i gruppen Laserskärning, Svetsning

Man måste inte vara proffs på cnc och metallbearbetning för att uppleva lasern som en spännande beskärningsteknik. Den som har intresset av att ta fram former och delar med hjälp av beskärningsmaskiner kan mycket väl fundera på om det går att bygga en egen lasermaskin för laserskärning. Rent praktiskt så är det förstås möjligt att bygga maskinen, delarna finns på marknaden och har man den budget som krävs så är det bara att sätta igång. Frågan är dock om det hela kommer att bli värt kostnaden när man ser på slutresultatet och funderar på hur man annars hade kunnat skära i plåten. Läs mer om hur laserskärning fungerar här >

Syftet med bygget

Först och främst så måste man fråga sig vad syftet med bygget är. Att se laserskärning som en hobby betyder kanske att man inte bryr sig om att få en exakthet och då har man inte samma krav om att bygga en maskin som möter kunders och industrins krav. Man måste beakta den prestanda som kommer att krävas. Om man bygger en lasermaskin på några hundra watt så kommer den att klara av lättare material som papper och plast men knappast tjockare plåtstycken. Det här ska man komma ihåg då man planerar sitt bygge.

Kostnader

Kostnaderna sticker lätt iväg när det handlar om laser. Om du vill ha hög prestanda så är det svårt att hålla sig från 6-siffriga belopp. Visst kan man stöta på begagnade delar som är riktigt billiga men det här är inte normen. Dessutom så får man inte glömma bort att även svagare laser är farlig att jobba med. Man måste verkligen tänka igenom sitt projekt och se till att man har en komplett utrustning där säkerheten ingår i bilden från start.

Laserskärning

Förutom laserskärning är svetsning av olika slag, så väl manuella som automatiska och robotsvetsning, vanligt förekommande arbetsuppgifter på mekaniska verkstäder.

Andra alternativ

Många gånger så inser man att en egen laserskärningsmaskin är ett drömprojekt. Det blir helt enkelt för dyrt och alternativ som plasmaskärare kan bli ett mycket bättre val för hobbyprojekt. Man kan inte jämföra begagnade laserskärarmaskiner och delar med det som erbjuds för svarvning och fräsning där man kan finna äldre maskiner som fortfarande är fullt dugliga och det till attraktiva priser. Därför kan det vara väl värt att beakta möjligheten att helt enkelt beskära med en svarv istället för att bygga en egen laserskärningsmaskin.

Ta kontakt med en verkstad

Ännu smartare är att kontakta en verkstad som erbjuder laserskärning. Många gånger så finns det timmar då en lasermaskin inte är i arbete och man kan hyra in sig för att jobba med den. Här får man förstås inte nöjet av att ha byggt sin egen maskin men man får ju jobba med sina egna projekt i en miljö som redan är redo för den här typen av arbete, och i längden så kan detta vara den allra bästa lösningen.



copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.