Logga 5tips

Förstora foton med hjälp av porträttering

2015-04-14 · Denna artikel finns i gruppen Konstnärsmaterial

Har du foton som är tagna från en gammal telefon eller foton i en byrålåda som önskas förstorat. Föreligger det tekniska detaljer som försvårar förstoringen av fotot med så bra kvalité som möjligt.

En hjälp på traven är att ta hjälp av en konstnär som fokuserar sina verk kring att teckna porträtt. Dessa porträtt skall i sin tur vara skapade med teknik som gör porträttet så fotolikt som möjligt.

Ett konkret exempel är teckningen nedan som är tagen från en mobiltelefonkamera vilka i sin tur är något mindre i sina format. Porträttet har förstorat originalbilden från dryga 10 cm hög till 65 cm hög utan att förlora någon form av kvalité:

 

Vill du läsa mer om porträttering som teknik för att förstora bild så kan du läsa mer på www.bestallaportratt.se

 

Tekniken för att återskapa ett porträtt som är så naturligt som möjligt är många. Vilka börjar med valet av papper. Jag använder till en början ett papper som har en ”tand” som det kallas för, vilket har betydelse för hur blyertsen fastnar på pappret. Dessutom ger de olika nyanserna av blyerts olika mycket djup. Ett papper med kraftigare tand, ger djupare svärta, vilket på så vis förenklar processen i att skapa ett porträtt.

Därefter finns det en mängd olika sätt att göra papper på och av material. Tror det eller ej så använder jag i vissa fall Arches som gör papper av bomull. Det ger flera fördelar, bland annat en fin yta och slitstarkt samt att pappret inte gulnar med tiden.

För att ge ett så brett spektra av struktur etc. använder jag dels blyertspennor från H4-B8, samt blandar med kolpenna och Carbonpenna som är en sorts blyerts blandat med lera. Alla dessa olika material ger olika typer av nyanser, struktur etc. Vilket gör att man kan återskapa hud, kontra tatuering, tyger etc.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.