Logga 5tips

Det geografiska valet

2014-11-13 · Denna artikel finns i gruppen Bil och motor

På vintern så är vinterdäck en självklarhet för oss som bor i Norden. Det är bara en fråga om det ska vara med eller utan dubbar och när på året det är dags att sätta på dem samt ta av dem. Vi tar det ganska mycket med ro. Valet som styr om det ska vara dubbar tenderar att vara vad du använder bilen för samt var i landet du bor. Om du bor norrut i landet så brukar dubbdäck dominera samt om du bor i de södra delarna så brukar dubbfria vinterdäck vara det dominerande valet. När du ska byta till vinterdäck sker också tidigare på året om du bor längre norrut, då vintern och snön kommer tidigare dit, samt vintern stannar längre, så vinterdäck säsongen är längre där än i de södra delarna av landet och det kan röra sig om flertalet veckor. Valet av dubbar eller inte dubbar är ett fritt val, men dubbar är klart bättre på is och packad snö, så om du är i stort behov av din bil och måste köra oavsett av väder och väglag, så är nog alltid dubbar att föredra. De dubbfria däcken är i dagsläget i stort sett lika bra och de är miljövänligare att köra med samt de drar mindre bensin på grund av lägre rullmotstånd.

nokian

Det geografiska valet är nog det mest avgörande för de flesta. I södra Sverige ser jag inte mycket behov av dubbdäck, i stockholmstrakten så kan det vara mer beroende på användning av bilen som styr och i norr så är valet i stort sett bara dubbdäck. När det valet är gjort så är det bara att bestämma märke och modell. För vinterdäck så är urvalet mer begränsat än med sommardäck. Personligen så skulle jag välja däck som har tillverkats i Norden, då de har utvecklats för just de klimat som vi har här. Med gedigen testning och utveckling så har de kommit fram till däck som är optimala för just de förhållanden som råder i Sverige och det måste vara svårt att slå det med importerade däck. Så titta inte bara på pris då du väljer vinterdäck, säkerhet bör vara prioritet nummer ett.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.