Logga 5tips

Bandbockning för unika möbler

2013-07-20 · Denna artikel finns i gruppen Bockning, Hus och trädgård

Med ett bandjärn och en bockautomat så kan man göra en massa saker. Den som inte är så insatt i hur bandbockning går till kan bli minst sagt förvånad då bandet matas in i maskinen för att sedan komma ut från bockautomaten som en färdig krok eller del av möbel. I och med att man kan jobba med smarta metaller som aluminium och rostfritt stål så kan bandbearbetningen vara ett mycket bra val då man ska ta fram detaljer för möbler och inredning. Möjligheten att böja ett bandjärn i flera olika riktningar gör att man kan ta fram de komplicerade former som krävs för att skapa vackra och funktionella möbler.

Hyllsystem och krokar

Hyllsystem brukar ha delar som har böjts för att passa ihop med resten av konstruktionen. Man kanske väljer trådlösningar för själva hyllplanen men de lister och krokar som ska ingå i systemet kan tas fram med bandbockning som ser till att man får precis rätt dimensioner. Med bandbearbetningen så kan man få en del som dels har runda former och dels böjs för att skapa vinklar. Man kan även inkludera hål då detta behövs vilket kan vara fallet då delen ska monteras ihop med andra delar för att skapa en färdig hylla eller ett komplett system för att hänga upp saker. Butiker kan ju verkligen behöva detta då man måste jobba med den yta man har på ett så smart sätt som möjligt och med hjälp av metallkrokar och stänger får ut det maximala av butikens areal.

Bockade aluminiumprofiler i växthus

Bockade aluminiumprofiler i växthus

Vackra lösningar

Nu vill man förstås ha vackra möbler och ibland så innebär detta att man får lägga till ytbehandling efter själva formningen av komponenterna. Det här kan innebära lackning, krombehandlingar och annat som ger den yteffekt som man är ute efter. Den verkstad som kan erbjuda bockning kan ofta ta hand om ytbehandlingen så att man får möbler som passar ihop med det som redan finns på plats.

Bygga på existerande möblemang

När man ska bygga på ett möblemang så kan det vara mycket små komponenter som ska till. Det kanske räcker med några krokar, lister och andra detaljer för att man ska kunna förlänga ett hyllsystem eller komplettera det med effekter som belysning. Ibland så kan den verkstad som erbjuder metallbearbetning ta fram ritningar och prototyper och ibland så måste man ta hjälp av en specialist som går in och ser på det möblemang man har för att på ett smart sätt utveckla det.

Utomhusmöbler

Utomhusmöbler kräver lite mer och här kan man vilja jobba direkt i aluminium eller ett rostfritt stål. Med bandbockning så kan man böja till det allra mesta och detta med vackra resultat. För detaljer som ska vara en del av utomhusmöblerna som till exempel vinkeljärn och gångjärn så är bandbockningen idealisk eftersom man får färdiga komponenter på så kort tid.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.