Logga 5tips

Ytbehandling som man inte tänker på

2013-03-22 · Denna artikel finns i gruppen Industri, Ytbehandling

Idag är nästan allting ytbehandlat. Man ytbehandlar för att få rostfri metall och för att få ytor som är estetiskt tilltalande. Arbetet med ytan görs med hjälp av olika ytbehandlingsmetoder och det är klart att ytbehandling av trä skiljer sig från ytbehandling av aluminium även om grundkonceptet är detsamma. När man ska beställa ett projekt där man tar fram komponenter så kommer behandlingen av ytan att vara en viktig del av arbetsprocessen. I vissa fall så tar man hand om detta innan delarna svarvas, fräses eller pressas fram, och ibland är det här något som måste göras som avslutande moment.

Syftet med ytbehandlingen

Det finns huvudsakligen två olika syften med ytbehandlingar och det ena är att man vill ge materialet mer styrka medan den andra anledningen är att man vill att det ska se bra ut. Det finns ytbehandling som gör både och, som till exempel förkromning. Ytbehandlingsmetoder är mycket viktiga när man har med metallobjekt att göra. Det är ju inte alltid som man har en budget som gör det möjligt att jobba med rostfria material som aluminium och då måste man finna bättre lösningar som att med förzinkning och andra metoder se till att metallen kommer att klara av vatten utan att rosta igen över en natt.

Olika projekt har olika syften med ytbehandlingen och precis hur man bör belägga en yta beror på vad det är som man tar fram. Metallverkstäder har god erfarenhet av detta och de kan föreslå rätt metod i enlighet med det som tillverkas så för kunden så gäller det att finna en verkstad där det finns gott om erfarenhet och en vilja att alltid erbjuda den bästa lösningen.

Metaller som är vackra att se på

Hur ofta tänker man på att vackra metallföremål är så pass fina för att de har utsatts för moderna ytbehandlingsmetoder? Då en ny bil glider förbi så kan man stanna till och tänka att metallen är så himla fin i en viss nyans. Det är en glädje att se hur mycket man kan åstadkomma med färger och lack och numera så jobbar verkstäder på ett miljövänligt sätt. Det betyder att man kan ha gott samvete då man vill ta fram en produkt och se till att den är attraktiv att se på med hjälp av unika färger.

Ytbehandling

Även små detaljer som ska ingå i maskiner kräver ytbehandling

Aluminium ska också ytbehandlas!

Aluminium är ju känt för att vara ett material som inte rostar och som fungerar så bra i allt från släpkärror till möbler. Man kanske kan få intrycket att aluminium inte behöver någon ytbehandling men så är det förstås inte. Det är viktigt att tänka på helheten och det finns gott om produkter som måste få en omgång färg eller annan beläggning som ger glans för att de ska fungera i sitt sammanhang som möbel eller dekoration. Detta är något som man beaktar redan på planeringsstadiet då man ser på ritningar för produktionen av en aluminiumprodukt.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.