Logga 5tips

Vilket mönsterdjup ska nya däck ha?

2014-09-25 · Denna artikel finns i gruppen Bil och motor

En del tror att det där med mönsterdjup på nya däck inte är något som man måste fundera på. Man tänker sig att nytt är samma sak som perfekt djup men så är inte fallet och olika märken kan ha olika standard. Rent praktiskt så ska djupet på de nya däcken ligga mellan 9 och 10 mm för att det ska vara värt att köpa dem nya. Om man ser på sommardäck så ska man minst ha ett mönsterdjup på 1.6 mm för att det ska vara godkänt. Under vintern så gäller det att vinterdäcken har mönsterdjup på minst 3 mm för att man ska få köra med dem. Om man köper nytt så vill man ju inte börja alltför nära minsta djupet och det kan vara klokt att sätta en egen gräns på 4-5 mm för att skrota däcken och uppgradera för säkrare körning.

Mönsterdjup på nya däck

När man ser på nya vinterdäck och sommardäck så kan det vara priset som får största uppmärksamhet. Det verkar ju hur bra som helst att kunna få helt nya exemplar till ett billigt pris då man kanske inte har råd att lägga ut hur mycket som helst på sin bil. Om det är så att de nya däcken har ett mönsterdjup som ligger närmre 4 än 9 så ska man fundera på om det verkligen är så klokt att köpa nytt. Det kan ju vara så att man får bättre kvalitet om man istället väljer begagnade däck med bättre mönsterdjup.

Mäta med en 5 krona

Om du köper begagnade däck eller står och ser på nya där du inte får informationen om djupet så kan du ganska snabbt ta reda på om djupet duger med en femkrona. Tänk på att det ska vara en femkrona myntad innan 2016 då den nya modellen kommer ut. På en äldre femkrona så är det så att avståndet mellan femman och myntkanten är precis 3 mm. Är däcket begagnat så mäter du där det har slitits som mest. Om du ser hela femman så vet du att sommardäcken ska bytas ut och vinterdäcken ska ju hålla 3 mm så här gäller samma sak. Bäst är förstås när man inte kommer så nära minsta möjliga djup så att däcken kan köra utan oro för att man snart passerar gränsen.

Investera i bra däckmodell

Det händer faktiskt att billiga däck som är nya är sämre än begagnade modeller av högre kvalitet. Det här ser man tydligt på mönsterdjupet så detta är en parameter som du bör betänka då du ska se på nya däck. Det kan vara en stor fördel att köpa däcken från en bra däckverkstad som har möjlighet att välja ut en modell som möter dina behov både vad gäller kvalitet och pris och som kan förklara för dig precis vad du får så att du slipper överraskningar som ett mönsterdjup som gör att du redan nästa säsong måste köpa nytt.

Nyckelord: ,


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.