Logga 5tips

Viktigt att tänka på vid avveckling av aktiebolag

2014-11-17 · Denna artikel finns i gruppen Ekonomi

Så snart som man har registrerat ett aktiebolag till Bolagsverket så är man skyldig att följa de regler som gäller för dokumentation och fortsatt registrering av saker som kapital och styrelse. Man måste också leva upp till krav som talar om att man ska ha saker som behörig styrelse och en VD. De här reglerna och kraven är viktiga att vara medveten om för om man inte tar hand om dokumentation och kommunikation med Bolagsverket på rätt sätt så kan man råka ut för en tvångslikvidering av bolaget! Även om man väljer att frivilligt avveckla aktiebolag så finns det mycket att betänka. Det är därför som många väljer att låta en professionell tjänst ta hand om likvidation. Till att börja med så måste man förstås tänka på om det verkligen kommer att vara rätt att avveckla då man kanske kan sälja eller låta bolaget vila för kommande generationer.

Avveckla aktiebolag eller sälja

Då man av en eller annan anledning inte vill driva ett bolag vidare så måste man först och främst ta en titt på hur man på bästa sätt kommer att bli av med företaget. Här kan det verkligen vara till stor hjälp att få rådgivning för det kan vara så att man inte alls tänker på rätt sätt då man vill avveckla aktiebolag då det skulle kunna löna sig att sälja aktierna och låta bolaget gå samman med en annan verksamhet. Om man har tänkt sig att barn ska ta över i framtiden så kan detta vara möjligt och då kan man låta bolaget vila, men detta ska man först göra om det verkligen verkar realistiskt att göra detta. Det är först när man har sett närmre på alla alternativ och har kommit fram till att företaget inte ska vila eller säljas som man kan gå vidare med att likvidera aktiebolag.

Avveckla bolaget

Vill du hellre vara ute och segla än att sitta bakom ditt skrivbord? Kanske är det ett alternativ att avveckla ditt bolag?

En lång process förkortad

Det som gör att så många drar sig för att likvidera aktiebolag är att det här inte är en enkel och snabb process. Man kan räkna med minst ett halvår från det att man anmäler om likvidation till dess att man är klar med processen. Många gånger så kan det ta upp till 9 månaders tid att bli klar med likvidationen av aktiebolaget. Numera så finns det dock en bra lösning på detta som brukar kallas för snabblikvidation. Det här är en tjänst som finansföretag kan erbjuda och som går ut på att de köper ditt bolag för att sedan avveckla det. När du har sålt ditt aktiebolag för avveckling så kommer företaget som köpt det att ha ansvaret för all redovisning som ska till för att likvidationen ska kunna utföras på ett lagligt sätt. Hos AvvecklaBolag finner du mer information.

Många gånger så är det dock så att det ställs lite krav på ditt företags status för att du ska kunna utnyttja den här typen av snabbavvecklingstjänst. Det brukar till exempel vara så att bolaget ska vara vilande och att det ska vara utan kundfordringar. Processen kommer inte att bli kortare för företaget som köper bolaget, men för dig så innebär detta förstås en lättnad då du slipper tänka vidare på saker som kontrolluppgifter och deklarationer.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.