Logga 5tips

Viktigt att tänka på inför läkarundersökning för körkort

2022-09-07 · Denna artikel finns i gruppen Bil och motor, Övrigt

Idag krävs det läkarundersökning för körkort för den som ska verka som yrkesförare. Det kan vara att du ska köra taxi, buss eller kanske transporter av gods med lastbil. Det är vid övningskörning för det körkort du vill ta som du även kommer att behöva intyget från en läkarundersökning.

Läkarundersökning för körkort är en komplettering

När du ansöker om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen för att börja övningsköra buss eller lastbil så ska du även komplettera denna ansökan med ett läkarintyg för körkort. Detta intyg får du efter att ha genomgått en läkarundersökning för körkort.

Det finns särskilda medicinska krav från Transportstyrelsen för den typ av körkort du ska ta. Man delar in det i två olika grupper för olika typer av fordon och arbetsroll. Olika saker kommer att undersökas men syftet är alltid att du i din yrkesroll som förare ska vara säker för de människor och de varor du kör.

Vad kommer att undersökas?

Din syn kommer alltid att undersökas då du vill ha ett läkarintyg för körkort. Om du har glasögon är det viktigt att du tar med dig dessa. De kommer att behövas för att läkarundersökningen ska bli komplett.

Du kommer också att få lämna urinprov och i vissa fall kan det vara så att det krävs blodprov. Prata alltid med kliniken i förväg så att du vet om du behöver förbereda dig på olika sätt. Det kanske är så att du inte ska dricka något med socker på morgonen innan du kommer eller att du inte ska äta samma dag.

Om du har kroniska sjukdomar som diabetes så är det inte säkert att den klinik som genomför läkarundersökning körkort kräver kan ge dig intyg om detta. Då kan det vara så att du måste få ett intyg till från den läkare som du normalt rådgör med för din sjukdom.

Intyget kommer att skickas till Transportstyrelsen

När du har genomfört din läkarundersökning så kommer ett intyg att skickas digitalt till Transportstyrelsen. Du behöver alltså inte förbereda med ställe att kopiera eller scanna in. I varje fall inte då du bokar med en klinik som erbjuder denna tjänst och som vet precis hur undersökningen ska gå till och vad som ska skickas till Transportstyrelsen.

Dessutom bör du välja en klinik som låter dig få del av ditt intyg online om du behöver det. Det bör finnas för dig att ladda ner via en onlinetjänst så att du alltid kan få tag i en egen kopia om du behöver det.

Ta reda på vad kliniken gör!

Innan du bokar in en tid för att få en läkarundersökning för körkort bör du ta reda på hur kliniken jobbar och vad de klarar av. Om du till exempel behöver ett kompletterande diabetesintyg är det ju väldigt bra om samma klinik klarar av detta. Det spar dig tid och så kan det vara skönt att veta att allting är samlat på ett ställe.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.