Logga 5tips

Verktyg som tillverkar verktyg

2013-03-30 · Denna artikel finns i gruppen Industri, Verktyg

Inom metallindustrin så kan man numera få intrycket av att verktygen har försvunnit då den nya maskintekniken kommer i städade förpackningar med displayer där operatören får tyda det som pågår inuti. Det är klart att man fortfarande måste ha verktyg för stansning, fräsning, svarvning och pressning även om man inte längre kan se dem så som en gång var fallet. Operatören måste inte längre stå med tunga släggor och hammare, men han eller hon måste vara väl insatt i den nya datortekniken för att få fram rätt resultat.

Reparationer av verktyg

Trots att de moderna metallverkstäderna är relativt tysta och rena så är det klart att de verktyg maskiner använder sig av slits av det påfrestande arbetet med att forma metaller. Det här gör att man behöver verktyg reparationer med jämna mellanrum. Det finns företag som är specialister på just detta och de kan avgöra om man ska ta hand om verktyget och återanvända det eller om det är dags för att ta fram ett nytt. Samma företag säljer ofta begagnade verktyg samt nyproducerade som de tar fram med egna maskiner.

Lång hållbarhet

Det som gör att även begagnade verktyg kan hålla länge är att maskinerna jobbar med skonsam teknik som inte sliter lika mycket på verktygen. Med nytänkande vad gäller rörelsemönster och metoder så kan man få de delar som ingår i maskinen att hålla länge. Dessutom så tar man fram nya verktyg som är mycket starka och hållbara på ett sätt som aldrig tidigare har skådats. Det lönar sig att jobba med ett företag som har god erfarenhet av den typ av maskinpark och styrsystem som man jobbar med. Förutom att ta fram nya verktyg så kan de även komma med innovationer som förenklar arbetsprocessen och leder till besparingar.

Erfarna verktygsmakare

Dagens verktygsmakare är snäppet vassare än gårdagens. Dels så grundar de sin kunskap på den erfarenhet som finns i Sverige inom metallproduktion och annan industri och dels så kan de allt om den nya tekniken. Faktum är att duktiga verktygsmakare får besöka många olika företag dagligen för att serva maskinparker och se till att jobbet utförs på rätt sätt. Det här kräver att verktygsmakaren har en stor integritet och att han eller hon inte delar hemligheter mellan olika företag.

Ibland kan det löna sig för ett företag att anställa en person som enbart jobbar med kontroll och uppgradering av verktygen som ingår i maskinerna. Har man en gedigen arbetslinje med många olika maskiner så kan man nämligen inte vänta flera dagar på att fixa eller byta ut en del då hela produktionen blir lidande av detta. Därför så ser man till att anställa en specialist som alltid finns på plats och som kan förutse problemen innan de uppstår och leder till onödiga förseningar av produktionen.

Verktyg

Med verktyg som pressar och bockar så får man fram detaljer som denna

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.