Logga 5tips

Verktyg för skärande bearbetning

2015-06-06 · Denna artikel finns i gruppen Laserskärning, Skärande bearbetning

Idag använder sig man av flera nya och optimerade tillverkningsprocesser och verktyg för skärande bearbetning. Metallarbete som en gång i tiden var ett hårt och fysiskt krävande arbete som förutom styrka också krävde både skicklighet och erfarenhet, ser idag helt annorlunda ut. I takt med den tekniska utvecklingens snabba framfart och modernisering står vi idag framför helt nya tekniker, möjligheter och tillvägagångssätt, och därför också en helt ny sorts förfrågan och nya krav på effektivitet. Dagens metallindustri och företag som specialiserar sig på skärande bearbetning kan med rätt sorts process tillverka ungefär vad som helst. Det vill säga allt från gigantiska metallpartier som kräver lyftkranar för att förflyttas, till minimala, men ändå förbluffande precisa metalldetaljer som kräver mikroskop för att kunna monteras samman.

Vad är skärande bearbetning?

Skärande bearbetning en tillverkningsprocess då man antingen skär, formar eller delar på olika sorters metaller men också andra hårdare material som bland annat plast, komposit och trä. Oftast är det dock metall som är det vanligaste materialet man arbetar med och med olika sorters bearbetning och verktyg som svarvning, fräsning, gasskärning, vattenskärning, laserskärning och plasmaskärning som gör det möjligt att tillverka nästan vad som helst av en mycket hög precision inom en väldigt kort tidsram.

5tips skärande bearbetning

Olika processer och verktyg

Det finns flera bearbetnings processer och olika verktygssystem, vilket man väljer att använda sig av är främst beroende på vilken sorts produkt man vill framställa och i vilken typ av material. Olika material kräver olika sorters tekniker för att få bästa resultat.

För att klara av att skära i stål av en grövre tjocklek använder man sig vanligtvis av gasskärning. Den här typen av process klarar av att skära igenom ett arbetsstycke på upp till 300 mm, det kanske kan låta lite, men det är ju trots allt imponerande att se något skära genom 3 cm tjockt stål som om det vore bordsvarmt smör. För att kunna skära genom så tjockt stål med gas behövs en noga kontrollerad förbränningsprocess. Det är inte med en värmelåga som man skär, utan med en oxygenstråle som under en väldigt precis värmeutveckling förbränner och skär stålet med en hög precision.

Vid laserskärning använder man sig av en laserstråle. Den klarar av att skära i material upp till 250 mm tjocklek. Laserskärning ger mycket jämna och fina snitt och är en mycket snabb och effektiv metod som klarar av att skära flera meter i minuten.

Vattenskärning är ett billig och miljönaturlig metod för att skära och producera detaljer med. Precis som det hörs på namnet så använder man sig av vanligt vatten för att enkelt kunna skära och forma detaljer i alla tänkbara material. För att skära i mjuka material som gummi och plast är renvattenskärning perfekt. Men med vattenskärning är det också möjligt att skära i hårdare material som metaller, plaster, glas, sten och glasfiber. Då använder man sig av abrasiv vattenskärning som är vatten blandat med sand som genom ett högt stråltryck klarar av att skära igenom de flesta materialen så länge de inte är allt för tjocka, för grövre tjocklek passar laserskärning.

Kuggverktyg

Andra verktyg för skärande bearbetning är kuggskärning som används när man tillverkar kugghjul. Då använder man sig av olika processer som exempelvis fräsning, driftning och maskinbearbetning. Idag finns det en mängd av olika kuggverktyg på marknaden. Alla med olika funktioner och finesser, beroende på vilken sorts kugghjul man slutligen vill tillverka. Du kan enkelt hitta allt från olika sorters fräsar till skärhjul, brotschar och andra specialverktyg. Något som är viktigt med kuggverktyg är att de rekonditioneras då och då. Det innebär omslipning och ombeläggning. Det gör att verktyget behåller sin ursprungliga kvalitet och fungerar precis lika bra som ett sprillans nytt verktyg.

Vikten av att använda sig av verktyg av rätt kvalitet

Inför ett val av verktyg för skärande bearbetning finns det flera faktorer att tänka på. Att köpa rätt verktyg redan från början är mycket viktigt för både produktionens effektivitet och företagets finansiella vinster. Använder du verktyg av en hög kvalitet från en svensk leverantör som står för reparationer och framtida rekonditioneringar kan du vara säker på att besparas tidsbrister, bristfälliga slutprodukter och onödiga utgifter. Ett bra verktyg förkortar tillverkningstiden och gör det därför möjligt att tillverka fler produkter under en arbetstimme.

5 tips skärande bearbetning tid

Andra tillverkningsmetoder

Läs mer om trådbearbetning

Läs mer om robotsvetsning

 

 copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.