Logga 5tips

Vattenskärning är bra för miljön och för plånboken

2013-03-27 · Denna artikel finns i gruppen Industri, Vattenskärning

En del beskärande tekniker blir populärare än andra för att de erbjuder kostnadseffektivitet och en exakthet som är nödvändig för de allra flesta projekt. När man ska ta fram en stor volym av en metallkomponent så kan vattenskärning vara den allra bästa beskärande metoden. Det här är en spännande teknik som liksom laserskärning ger möjligheten att få fram många komponenter från ett stycke material. De verkstäder som kan erbjuda skärande bearbetning med vattentekniken kan ofta erbjuda korta ledtider och attraktiva priser.

Användningsområden

Om du kliver över ett vackert marmorgolv med inlägg av metaller som mässing så kan du vara ganska säker på att det har formats med hjälp av vattenskärning. Det här är nämligen en beskärande bearbetningsmetod som lämpar sig väl för olika typer av material som till exempel marmor. Inom industrin så används den ofta för olika metallmaterial och vattnet klarar ordentliga tjocklekar vilket kan verka konstigt med tanke på hur mjukt vatten är. När man blandar vatten med sand eller ett annat abrasivmedel och skickar det som en stråle med stort tryck så är det dock livsfarligt att lägga ett finger emellan! Vatten kan vara mycket hårt och ett otroligt effektiv sätt att skära ut komplicerade former.

Man kan tillverka konstverk, möbler, detaljer för produkter, bildelar, och mycket annat med hjälp av denna teknik, och det som avgör om man kommer att välja den eller inte är förstås budgeten som man har och vilken typ av efterarbete som krävs då delen har tagits fram.

Vattenskärning

Med vatten så kan man få till en enorm kraft…

Laserskärning eller vattenskärning

När man ser hur vattenskärningen kan ta fram många detaljer från ett stycke metall så påminns man förstås om laserskärningen och visst har metoderna likheter. Man kan säga att vattenskärningen har den fördelen att man inte måste använda hetta och det betyder att materialet som beskärs inte riskerar att ändra form under själva skärningen. Dessutom så är det många som menar att vattenskärningen är snäppet vassare än lasermetoden då det handlar om miljöfrågor. Många företag som erbjuder vatten som beskärande metod har även möjlighet att erbjuda lasern så man kan få professionell vägledning för att komma fram till rätt metod.

Kurser i skärande bearbetning

För företag som erbjuder skärande bearbetning så är det viktigt att kunskapsnivån alltid är i topp. Om du behöver vattenskärning i Stockholm så måste du kunna lita på att man har rätt kunskap på verkstaden. Annars är det bättre att söka sig till Smålands industri-Mekka Gnosjöregionen för att säkra sig om en professionell hantering. De som jobbar med beskäringen måste regelbundet få vattenskärning utbildning för att se till att hänga med i utvecklingen. Det här är inte minst viktigt då man skaffar nya maskiner och lär sig nya styrsystem för att effektivisera produktionen och jobba på ett kostnadseffektivt sätt. Den som jobbar med bearbetningen får utveckla sitt kunnande och kunden kan lita på högsta kvalitet till bästa pris.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.