Logga 5tips

Varför behöver vi magnesiumtillskott?

2017-02-10 · Denna artikel finns i gruppen Mat

När man pratar om kosttillskott dyker ofta frågan ”Varför behöver jag kosttillskott för att vara frisk?” upp. Eller ”Kan jag inte bara få i mig alla näringsämnen via maten?”.

Det är två mycket rimliga frågor och det är säkert bättre att få bevis på varför man behöver tillskott istället för att bara promenera raka vägen till närmaste apotek och fylla kundvagnen med allt från aluminium till zink. Går du på en korrekt diet och äter hälsosamt, speciellt mycket organiska och vegetabiliska livsmedel, så bör du kunna få i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler ändå. Och det finns många naturliga källor av magnesium, bland annat spenat, nötter, mineralvatten och flera typer av fisk, men magnesiumhalten av dessa har sjunkit på senare år.

Kosttillskott och piller

Behöver vi kosttillskott för att må bra? Vissa tabletter gör nytta och andra är rena sockerpiller.

Varför får vi magnesiumbrist?

Magnesiumhalten i jorden har sjunkit mycket under det senaste århundrandet och i stort sett alla näringsämnen har betydligt lägre halter av magnesium idag än för hundra år sedan. Detta beror på att jorden snabbt utarmas på mineraler av det moderna jordbruket.

Detta är olyckligt eftersom magnesium är ett av de avgörande ämnena när det kommer till benstyrka och utveckling. Magnesium krävs av över 300 enzym för att fungera som de ska, inklusive många som generar energi till dina celler. Magnesiumbrist kan orsaka en mängd olika symtom med allt från psykiska problem som koncentrationssvårigheter till muskelryckningar, ömhet och en konstant känsla av trötthet. Därför är det mycket viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med magnesium och det gör man enklast med hjälp av ett magnesiumtillskott, som till exempel magnesiumtabletter.

Magnesium för idrottare

Alla som någon gång pumpat lite för hårt på gymmet vet om känslorna av att vara öm, stel och att musklerna värker. Detta beror inte bara på övningarna utan kan även vara en effekt av magnesiumbrist. Kalcium och magnesium arbetar nämligen nära tillsammans i musklerna och en brist på magnesium leder således till att musklerna inte fungerar som de ska. I huvudsak så ansvarar kalcium för muskelkontraktioner medan magnesium slappnar av dem.

I det gamla jägarsamhället hade vi förmodligen fått all det magnesium vi behöver via den vanliga kosten, men i dagens samhälle med det moderna jordbruket som sänker magnesiumnivåerna och genom att vi äter allt mer bearbetade livsmedel behöver allt fler magnesiumtillskott. Vissa löser det genom att äta magnesiumrika livsmedel som skaldjur, medan andra finner det smidigare med ett magnesiumtillskott.

Vill du veta mer om olika sorters kosttillskott? Läs mer här: https://www.kosttillskottguiden.nu

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.