Logga 5tips

Välj rätt lövsug

2014-09-27 · Denna artikel finns i gruppen Hus och trädgård

När löven tar över trädgårdarna tar villaägarna fram alla möjliga redskap för att få bort de färgsprakande löven som vittnar om att vintern närmar sig med stormsteg. Ett av de verktyg som används är en lövsug. Det finns olika modeller av dessa och vilken man ska välja beror mycket på hur stort man tycker lövproblemet är.

Kombinerad lövblås och lövsug

Det finns två sätt att få bort löven. Antingen använder man en lövblås och blåser bort dem eller så köper man en lövsug och suger upp dem. Utöver det finns det en hel del modeller som både har sug- och blåsfunktion. Att köpa en sådan modell skapar större flexibilitet och fler användningsområde.

Makuleringsfaktor

Alla lövsugar makulerar dvs. maler ner löven så att de bättre ska få plats i uppsamlaren. Genom detta behöver man inte tömma uppsamlare lika ofta. Det som skiljer de olika modellerna åt är uppsamlarens storlek och makuleringseffekten. Storleken avgör av förståeliga skäl hur ofta man måste tömma den. Makuleringseffekt visar på hur mycket mindre plats löven tar efter att de tuggats. Detta anges på olika sätt. Ibland står exempelvis att volymen minskas med 90% medan det i andra tillfällen anges att den makulerar med en faktor på 10:1. Detta blir exakt lika mycket.

Driftkälla

Vilken driftkälla man ska på sin lövsug beror främst på var, när och i vilken omfattning som den ska användas. Med bensin har man friheten att arbeta var som helst men nackdelen är att dessa låter betydligt mer samtidigt som de är sämre för miljön. Ur ett miljöperspektiv är de på batteri eller el bättre. Att använda sig av en batteridriven lövsug för att få bort löven i trädgården har sina fördelar. Man är flexibel och kan röra sig var som helst. Men nackdelen är att batteriet tar slut relativt snabbt så har man väldigt många löv kommer man få ladda batteriet i flera omgångar.  Den som har eldriven lövsug behöver visserligen inte ladda men kan däremot inte gå helt fritt i trädgården eftersom sladden hela tiden måste tas med.

Nyckelord: ,


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.