Logga 5tips

Vad är en IPL hårborttagningslaser?

2014-06-11 · Denna artikel finns i gruppen SPA och friskvård

Med hjälp av IPL laserteknik kan man ta bort hår nästan överallt på kroppen och med upprepade behandlingar får man ett permanent resultat. IPL är en förkortning för ”Intensivt pulsat ljus” och är en laser med ett brett spektra av ljus som därför kan anpassas efter vad det är som behandlas och vilken typ av hy och hårkvalitet som är aktuell. Med rätt inställningar för hastighet, energinivå och ljusfilter värmer man upp kroppens vävnad och man får skönhetsbehandlingar både för hudproblem som pigmentförändringar och rynkor samt oönskad hårväxt.

Hur fungerar en IPL hårborttagningslaser?

IPL är ett ljus som har flera våglängder till skillnad från en klassisk laserstråle som inte har ett brett spektrum av ljusstrålar. Eftersom ljuset är bredspektrigt går det att filtrera ut endast den frekvens man är ute efter och på så sätt behandla oönskad hårväxt, pigmentfläckar och andra hudproblem som till exempel synliga kärl. Med rätt inställning går ljuset ner genom hudens översta lager och omvandlas till värme vilket förstör melaninämnet i hårsäckarna så att produktionen av hårstrån stoppas helt. Pigmentet, det vill säga ämnet melanin fungerar som ett upptagningsämne för laserljuset och triggar ljusets omvandling till värme.

Hur snabbt ser man resultat?

Håret på kroppen växer i cykler med en tillväxtfas och en vilofas och det är bara de aktiva hårsäckarna som svarar på behandlingen. Det är individuellt hur mycket hår man har och hur stor del som befinner sig i en aktiv, tillväxtfas. En cykel är ungefär 2-3 månader men det kan variera beroende på hormoner, stressnivåer och ålder. Individuella arvsanlag och yttre påverkan gör att man kan ha mer eller mindre hår under olika tider i livet. Eftersom man bara når de aktiva hårcellerna tar det oftast ett antal behandlingar för att se dramatiska resultat även om det flesta kan se en ordentlig skillnad redan efter en eller två tillfällen.

När fungerar den här metoden bäst?

Eftersom ljuset reagerar med hudens pigment är det svårare att behandla ljusa hårstrån än mörka. Hårstrån utan pigment som vita och gråa hår samt vissa typer av röda hår är också nästintill omöjliga att behandla. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med melanin i hårsäcken för att lasern ska kunna reagera.

Mörk hud lämpar sig inte heller för IPL behandlingar. Här är problematiken att det finns för mycket pigment och laserljuset kommer därför inte att tränga hela vägen ner till hårsäcken utan istället söka sig till pigmentet i huden. Det resulterar i att hårsäcken helt ostört kan fortsätta att producera hår samt att man riskerar att få brännskador på huden.

Eftersom den här typen av ljus pulserar och träffar huden i stötar med en kort paus emellan varje stråle är det en skonsam behandling och det går att behandla hela kroppen utom huden närmast ögonen och slemhinnorna.

Nyckelord: ,


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.