Logga 5tips

Tre användningsområden för magneter

2013-07-07 · Denna artikel finns i gruppen Industri

Det flesta svarar på kylskåpet eller i en kompass som svar på frågan vad magneter används till, men sanningen är att de finns i otroligt många saker i vår omgivning. Många kanske vi inte ens reflekterar över det, men de är otroligt viktiga för att samhället ska fungera.

Skulle alla magneter på jorden bli avmagnetiserade är det inte mycket alls i vår vardag som skulle fungera.

  1. Hälsa

Några av de viktigaste maskinerna med magneter är de inom sjukvården. Här går det att hitta dolda faror i kroppen i ett tidigt skede och förhoppningsvis hinna bota patienterna. Det finns flera andra maskiner inom sjukvården som behöver magnetism för att kunna användas.

Det sägs att hälsan påverkas av magnetiska krafter och inom healing används ofta kristaller och magneter. Med ett magnetarmband upplever flera att deras krämpor lindras eller helt försvinner. Det kan vara allt från huvudvärk till gikt.

  1. Arbetet

De som jobbar inom kontorsmiljöer kanske inte tror att de har så mycket magneter runt omkring sig men inget kunde vara mer fel.

I alla datorer finns det, men även i kontorsmaterial som exempelvis miniräknaren. Sedan får vi inte heller glömma den lilla gemburken som fungerar som en stor magnet och gör det lätt att hitta alla gem som annars alltid är på rymmen då de behövs.

  1. Industri

Inom många delar av den tunga industrin är de också otroligt viktiga. Alla motorer i stort sett driva med magnetism, oavsett om det är den lokala bussen eller mopeden.

Återvinningsföretagen som är en relativt ny bransch använder sig idag av magneter för att kunna lyfta och tömma kupolerna. Hamnarbetarna lyfter stora conteinrar med hjälp av neodymmagneter och de på bilskroten lyfter de gamla bilarna med hjälp av supermagneter.

Vill du själv ha en egen neodymmagnet så finns de i mindre skala hos Magnetvaruhuset.

Även i våra hem finns det massor av saker som innehåller magneter, inte bara på kylskåpet utan även i tv och cd-spelare.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.