Logga 5tips

Vår i trädgården, pelargoner i källaren och orangeri på ritning

2013-03-17 · Denna artikel finns i gruppen Hus och trädgård

Trots att det fortfarande är vitt på marken här i Småland känns det att våren är på väg. När solen kommer fram värmer den riktigt gott. I källaren putsas det på trädgårdsverktygen och fröerna förkultiveras i små lerkrukor.

Pelargoner

Många säger att man ska förvara pelargoner svalt och mörkt under vintern så de får vila. Våra pelargoner har stått svalt men ljust i källarrummet hela vintern. De har vuxit sig till att bli kraftiga och fantastiskt fina och nu har de börjat blomma. Lite märkligt men oh, så vackra de är och så många sticklingar vi har kunnat ta under vintern. Snart börjar det bli dags att ta upp dem i huset för att senare sätta ut dem i trädgården. Vi har märkt att de blir kraftiga och fina om de får stå utomhus under sommaren.

Trädgården

Vi har en tomt på ca 1000 kvm och trädgården består av ungefär halva ytan. Där har vi allt från buskar, blommor, bärbuskar (till exempel blåbär på stam) ett upphöjt kryddland och så pallkragar med tomater, ärtor och till och med tre sparrisar :-).

Ett tips vi haft mycket glädje av är att köpa med sig någon liten planta när man är ute och reser, om det är möjligt och tillåtet. Vi har ett växthus där våra små ädelstenar bor dvs. våra underbara plantor, växter och lökar. Inte för att de är värda några större pengar, men det känns som att man skulle vilja sätta säkerhetsdörrar och huslarm på växthuset för att skydda våra ädelstenar så gott som går. Plantorna har vi samlat på oss genom åren på olika resor, så de har ju ett värde i form av roliga minnen. Ett önskemål vi har är att bygga ett orangeri någon gång. Det ska vi kunna använda som en vinterträdgård som vi ska kunna sitta och njuta i när årstiden inte tillåter eller uppmuntrar till trädgårdsarbete. Där kan vi dricka afternoon tee och titta på våra fina engelska trädgårdskorgar.

Men innan vi har fått till vårt orangeri får vi nöja oss med växthuset och det är vi jättenöjda med.

Ha en glad vår!

Fjärillcopyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.