Logga 5tips

Tips för att välja en bra mobil arbetsplattform

2021-06-01 · Denna artikel finns i gruppen Övrigt

En mobil arbetsplattform är ett viktigt redskap på byggen och på lager. Det här är en form av stege som har en plattform som är säker att stå på. Plattformen är utformad för att ge lite mer plats och stöd då du jobbar med stegen. Men hur väljer du rätt modell? Här är några viktiga tips.

En mobil arbetsplattform för arbete högt upp

Du behöver inte vara höjdrädd för att uppleva att arbeten högre upp är otrygga. Men om du har en stabil och mobil arbetsplattform kan du röra dig friare på högre höjd. Du står stadigt även längst upp på plattformen och du har tillgång till ordentliga räcken på tre sidor om arbetsplattformen.

Att kunna hålla i sig då man jobbar på hög höjd är bra. Det ger en trygghet och gör också att du kan fokusera bättre på det du gör däruppe. Du får en säker arbetsplats trots att du är en bra bit från marken!

Välj ett material som tål slitage

När du ska jobba med en stege på ett lager kommer stegen att utsättas för slitage. Inom industrin kan stegplattformar användas för arbetsuppgifter som svetsning och andra arbetsuppgifter som kan slita på plattformen som du står på.

Det är smart att välja en mobil arbetsplattform som är gjord av ett material som tål detta slitage. Då du ska använda plattformen på många olika ställen är det förstås viktigt att den inte förlorar sin styrka och stabilitet varje gång du packar ihop den.

Material som aluminium är mycket bra val. Aluminium tål slitage och hög hetta men väger inte mycket. Det gör att en arbetsplattform av aluminium är enkel att ta med sig. Du kan rulla den på hjul i lokalen där du jobbar. När du sedan viker ihop den för att ta med i lastbil eller annat arbetsfordon blir det inte för tungt att bära.

Välj en halksäker plattform

Det är klart att du måste bära rätt typ av skor och handskar då du ska klättra upp och jobba på en plattform. Men samtidigt är det viktigt att du väljer en mobil arbetsplattform som är halksäker. På stegen bör det finnas halkskydd med god täckning. Det här är extra viktigt i miljöer där stegen kommer att bli blöt eller då det spills olja eller färg på den.

Se om det finns tillbehör

Det kan också vara klokt att välja en mobil arbetsplattform som har tillbehör. Det kan vara en skydds-bur som du lägger till för att kunna jobba på plattformen utan risk för personskador. Det här är av extra stort intresse till exempel inom metallindustrin. En skydds-bur kan också motverka fallskador då det blir svårt att ramla av plattformen med buren på plats.

Ta en titt på hjulen

Hjulen som plattformen kan rullas med ska också hålla hög kvalitet. Undersök om de är robusta och om de kan tänkas klara av ständig användning av stege och plattform. Hjulen ska givetvis sättas ur spel då du använder stegen och plattformen.

En greppvänlig konstruktion

Se också på hur pass greppvänlig konstruktionen är. Det ska inte vara svårt att hålla i räcken eller att flytta på stegen bara för att den har blivit lite blöt i regn. Det bör också vara enkelt att fälla ihop och flytta plattformen för hand utan att det blir halkigt.

Stödben som du kan anpassa

Du bör också välja en mobil arbetsplattform med teleskopiska stödben. Med dessa får du till perfekt höjd för arbetet. Då behöver du inte stå längre ner på stegen eller huka dig på arbetsplattformen för att komma åt ordentligt. Det är också bra om stöden är ställbara. Då kan de anpassas efter golvet där det kan finnas hinder.

Undersök om stödbenen är gjorda för att göra det enkelt att använda plattformen med trappa där det är trångt. Det kan vara så att det går att fälla in stödbenen så att du får plats med stegen utan att det blir vingligt eller farligt att använda den.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.