Logga 5tips

Tips för att spara pengar

2013-11-09 · Denna artikel finns i gruppen Ekonomi

Att få ekonomin att gå ihop är svårt för många i dagens läge. Arbetslösheten i Sverige och på andra håll i Europa är den högsta på decennier och det har så klart en tydligen påverkan på privatekonomin för många. De är helt enkelt många som har svårt att få balansen att gå ihop.

Men det finns viktiga steg, som de allra flesta kan vidta för att förbättra privatekonomin, sänka sina kostnader och till och med bygga upp ett hälsosamt sparande.

Gör upp en budget
Det första man bör göra är att ta reda på hur den egna ekonomin egentligen ser ut i detalj. Helt enkelt att ställa upp en realistisk budget. Var är det möjligt att spara och vilka utgifter är helt och hållet nödvändiga? Sammanställ gärna en lista över absolut nödvändiga saker.

Mat, el, hyra och liknande går så klart inte att komma undan. Men det kan mycket väl vara så att vissa utgifter går att rationalisera bort. I dagens läge klarar sig till exempel de allra flesta utan fast telefon. Att säga upp abonnemanget på den gamla fasta telefonen och se över avtal för mobiltelefoni kan spara pengar.

Veckohandla
Ett klassiskt och faktiskt mycket gott råd för personer som behöver spara pengar och sänka sina kostnader är att storhandla. Det blir nämligen fruktansvärt dyrt att springa till matvaruaffären dagligen och handla separat för varje middag. Släng ihop en meny för varje vecka och handla de varor som behövs för att laga de rätter som står på den.

På så vis undviker du enklare onödiga impulsinköp och sänker garanterat dina kostnader.

Slå samman mindre skulder
Att ha många mindre skulder, exempelvis avbetalningar hos flera olika företag blir snabbt dyrt. Till att börja med är räntekostnaderna när man köper något på avbetalning ofta höga, inte sällan uppåt 19 – 20 procent. Därtill kommer månatliga fakturaavgifter för varje enskild skuld som ofta ligger på runt 30 kronor. Något som snabbt kan bli stora pengar. Genom att ta ett lån hos banken och betala av alla småskulder slipper man dem och får i regel betydligt lägre ränta, vilket kan spara pengar.

Öppna sparkonto
Ett viktigt steg som krävs för att lägga grund för ett framgångsrikt sparande är konsekvens och vilja. Nu kanske detta låter en smula banalt. Men det är faktiskt av stor vikt att hålla fast vid sitt beslut och fullfölja sina planer för att spara pengar på ett effektivt sätt.

Oftast är det bättre att sätta undan en mindre summa varje månad än att slänga in en rejäl slant lite när man känner för det.

One Response to “Tips för att spara pengar”

  1. tips på att spara pengar | ordwebbplatser.eu says:

    […] Tips för att spara pengar140115: Nu har vi helt enligt våra regler raderat artiklar som publicerats på fler ställen än här på 5tips. Allt för att 5tips.se ska vara en artikelkatalog … […]copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.