Logga 5tips

Skapa en egen hemsida gratis

2014-10-17 · Denna artikel finns i gruppen IT och teknik

Vi du skapa en egen hemsida till ditt företag eller en förening du jobbar för? Du kanske bara vill ha en egen hemsida själv istället för att skapa en blogg? Det är faktiskt möjligt att skapa en egen hemsida gratis med väldigt enkla medel. Har du koll på hur man mailar eller skriver dokument i Word så kan du också bygga en enkel hemsida. Här förklarar vi hur.

Dåtidens program att skapa hemsida med

Det finns en mängd bra tjänster (eller hemsidebyggare som de också kallas) för att bygga hemsidor. Förr fick denna typ av tjänster mycket kritik, dels på grund av hur dåligt uppbyggda deras system var, dels för att den webbkod som de genererade var fruktansvärt dålig, men också för att man fick stå ut med fula reklambanners på sin hemsida om man skapade den där. De tjänster som fanns på den tiden lever kvar än idag men idag ligger de i lä mot konkurrensen. Jag tänker främst på tjänsterna Angelfire och Tripod. De som, precis som jag, byggde hemsidor redan på den tiden känner säkert viss nostalgi när man tänker på dessa tjänster.

Nutidens program att skapa hemsida med

Idag har vi kommit en bra bit med denna typ av program och dels har vi olika CMS verktyg som WordPress och Joomla att tacka för det, men vi har nog mest att tacka till utvecklingen av html och css som gjort det möjligt för skaparna av dessa program att bygga dem mycket mer logiska och användarvänliga. De flesta fungerar på ett snarlikt sätt – Man registrerar sig med sin Epostadress och väljer ett lösenord. Väl inloggad i systemet får man välja ett namn på sin hemsida och en designmall att utgå ifrån. Beroende på vilket system man väljer kan man ändra olika mycket på sin hemsida avseende struktur och design. Man kan dra runt olika element som textrutor och bilder på sin sida tills man är nöjd och man kan fylla på med text och ändra färger allt eftersom. När man väl är nöjd så publicerar man sin nya hemsida.

Våra favoriter

Det finns som sagt en stor mängd program att använda sig av när man ska skapa sin hemsida. Vi har testat de allra flesta och har kommit fram till några favoriter. Dock vill vi bara tillägga att denna typ av program utvecklas hela tiden, så det är möjligt att andra program än de vi rekommenderar här har fått en massa nya funktioner som vi inte känner till och kanske därför är ännu bättre. En sida vi rekommenderar för att läsa det senaste om program man kan skapa egen hemsida med är Billighemsida.org.

Här följer våra favoriter:

  • Webnode (Enkelt att skapa hemsida)
  • Webydo (Snyggt gränssnitt)
  • Weebly (Logiskt uppbyggt)
  • Jimdo (Fått en fin uppgradering nyligen)
  • Wix (En stabil tjänst som funnits med länge)

 

Ingenting är gratis

Man brukar höra att ingenting är gratis och det ligger självklart något i det. Denna typ av program är dock gratis tills man väljer att man vill ta nästa steg och t.ex. skaffa ett eget domännamn som ”minwebb.nu”. När man kör med deras gratisversioner så får man nöja sig med en så kallad subdomän: ”minwebb.hemsidebyggare.se” där du alltså bara själv kan styra över texten ”minwebb”. För att få koppla på ett eget domännamn och ofta få en mängd andra funktioner så brukar kostnaden ligga på ca 50-100kr per månad vilket jag tycker är en ganska bra investering.

Vill man göra en seriös satsning med sin hemsida bör man ta hjälp av en webbutvecklare, men det skadar ju självklart inte att testa att bygga en hemsida själv först.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.