Logga 5tips

Skapa egna passepartouter

2013-12-04 · Denna artikel finns i gruppen Konstnärsmaterial

Den som har tid och lust kan mycket väl skapa egna inramningar. Man behöver förstås en del material för att göra detta och det kan bli dyrare att göra egna passepartouter än att köpa färdiga. De här inläggen i ramar kan göra den stora skillnaden och få en enkel bild att kännas som ett professionellt konstverk. Om man ska ge bort en teckning eller ett speciellt foto så kan man tjäna mycket på att rama in detta med en passpartå som skyddar bilden och ger den där fina känslan som man är ute efter.

Med en passe partout så kan man rama in bilder och foton på ett klassiskt vis. Det här är egentligen bara ett stycke papp som har en viss färg och tjocklek. För att skapa sin egen passepartout så måste man förstås se till att det hela blir rakt och snyggt, annars riskerar man en tavla som ser ut som ett skämt…

Gör egna passepartouter

Till att börja med så bör man ha materialet redo. För att skapa egna passepartouter så behöver man:

  • Pappersark i önskad färg och tjocklek
  • Skärmaskin eller kniv
  • Lim
  • Penna
  • Linjal

Om man har en professionell skärmaskin så behöver man inte linjal och penna eftersom man kan rikta med denna. Skärmaskiner som är till för att skapa passepartouter har också måttangivelser så att man får rätt dimensioner. Måtten på en passe partout kan man själv bestämma. Här får man tänka igenom hur mycket av bilden som ska synas och om man vill att alla fyra sidor ska ha samma tjocklek. Om man är osäker på hur det hela kommer att se ut så kan man ta en titt på färdiga passpartåer online. Det finns även gott om hobbyvideos med instruktioner för hur man går till väga för att själv ordna med inlägget i ramen.

Glöm inte bort att din passpartå måste passa ramen. Se till att du har en ram som ger din bild gott med utrymme så att inlägget verkligen får plats!

Vikten av vackra inramningar

När man har en clipsram som man kan använda till ett foto eller en bild så kanske man inte tycker att det behövs mer. Det kan dock göra stor skillnad om man väljer att lägga in en extra ram i ramen. Effekten är helt enkelt så pass stor att bilden blir finare att se på. Om man till exempel ska ge bort ett foto som present så blir det hela mycket finare om man använder sig av en passpartå. Presenten känns genast annorlunda och lusten att hänga upp eller ställa fram bilden ökar. Dessutom så kan man ju leka en hel del med den färg som man väljer för inlägget. Har man en vanlig ram så kan man kontrastera färger på ett smart sätt. En svartvit teckning kanske ramas in bäst med en svart ram och en grå passpartå. Här är det bara att testa lite med färger för att se vad som blir snyggast. Är man riktigt kreativ så kan man ju skriva ut sin egen design på passpartå. Ett godismönster till en bild från sommaren då ungarna blev som tokiga då de fick godispåsar kan bli väldigt fint.

Handla online

Det är också helt okej om man inte vill skapa egna passe partouter. Det går lika bra att skaffa dessa online hos en grossist av fotoramar. Det här spar både på tid och på pengar. Dessutom så får man tillgång till ett stort sortiment av ramar och inlägg. När man väl har funnit rätt format och layout så är det bara att klicka på knappen för beställning. Från svenska ramgrossister så är det säkert att handla online och man bör få ramarna som man beställer snabbt och säkert med posten. Planerar man bara i god tid så är detta det bästa sättet att skaffa snygga passpartåer på.

Snygga till äldre konst    

Om du har en gammal tavla som behöver snyggas upp så kan detta göras med en ny ram som inkluderar passpartå. Ta reda på tavlans mått och beställ sedan en ny ram som känns fräsch och snygg. När ramen kommer så kan du snabbt lägga in konstverket och se fram emot en inramning som är så mycket vackrare än det som tidigare var fallet. Dessutom så skyddar du ju din tavla då den har ett extra lager mellan bild och glas.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.