Logga 5tips

Ska du starta eget? Så här kan du finansiera din verksamhet

2013-12-12 · Denna artikel finns i gruppen Eget företag

Tänker du starta eget?

Då kommer du behöva ett startkapital. Om du säljer varor så ska du köpa in varorna innan du kan sälja dem och säljer du tjänster så behöver du lägga ut pengar för inköp av kontorsutrustning av olika slag. Här kommer några idéer kring hur du kan klara den finansieringen:

Affärsänglar

En s.k. ”affärsängel” är en privatperson som satsar sin kunskap, erfarenhet, och kapital i nystartade företag. Det är en form av riskkapital. Du som företagare får då tillgång till detta plus några av investerarens kontakter. Affärsängeln har ofta själv egen erfarenhet av att starta eget företag med framgång. Målet är ofta, när en affärsängel går in, att företaget senare säljs eller börsnoteras och då får affärsängeln tillbaka insatt kapital i allmänhet med god avkastning. Du kanske startade företaget i första hand för att det var ditt drömjobb. När du tar in en affärsängel jobbar du och affärsängeln mot samma mål.

Venture Capital

När ditt företag har kommit över själva startfasen kan det bli aktuellt med finansiering med s.k. Venture Capital. Det är en form av riskkapital som ofta kommer från fonder av olika slag och som investeras i unga bolag med stor potential. Företagen är ofta inne i ett relativt tidigt skede av sin utveckling, då exempelvis företaget går från en utvecklingsfas till att testa en ny teknik, starta försäljning eller för att expandera vidare och växa. Googla på sökordet ”venture capital” för att lära dig mer om detta.

Starta företag-bidrag

Om du ska starta företag kan du få bidrag från Arbetsförmedlingen. Reglerna för detta kan variera och när denna bok skrivs så gäller följande förutsättningar för att du ska få bidrag:

  • Kravet är att du är arbetslös eller är på väg att bli det, och att du är över 25 år.
  • Har du funktionshinder och uppfyller villkoren för att delta i arbetslivsintroduktionen så gäller 20-årsgräns.
  • Är du inskriven i jobbgarantin för ungdomar gäller också 20-årsgräns.
  • Du som är inskriven i ett så kallat stödområde kan också få stöd även om du inte är arbetslös.
  • Du får då pengar att försörja dig under tiden som du startar upp, normalt i max sex månader. Ersättningarna varierar.

Lycka till med att starta eget!

Holger Wästlundcopyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.