Logga 5tips

Samma ränta är inte alltid samma ränta när man lånar

2014-01-31 · Denna artikel finns i gruppen Ekonomi

Oavsett om man behöver ta ett mikrolån, billån eller blancolån (läs mer om blancolån här) så bör det alltid vara intressant hur mycket man måste betala i ränta. Men allt för många tittar endast på räntesatsen och jämför lånen på detta sätt. Det man glömmer då är att ett lån med 4% ränta kan vara betydligt billigare än ett med 3% ränta. Orsaken är att det kan tillkomma aviavgifter, uppläggningsavgifter och övriga kostnader.

För att göra jämförelsen mer rättvis bör man istället jämföra den effektiva räntan. Det är ett begrepp som skapats för att just underlätta för konsumenterna i val av låneform. Den effektiva räntan visar på den totala kostnaden för ett lån under ett år. Om man exempelvis får betala 150kr i ränta och avgifter under ett år på ett lån på 1500kr så är den effektiva räntan 10%. Detta även om själva räntekostnaden enbart var 50kr.

Men även när man jämfört den effektiva räntan så finns det ett steg till man kan göra för att få en så billig lånekostnad som möjligt. Man bör nämligen även se hur stor del av den effektiva räntan som är ränta och hur stor del som är avgifter. Orsaken är att man i deklaration får dra av 30% på räntekostnaden men inte för avgifter. Man ska alltså söka efter en låneform med låg effektiv ränta men även där den största delen av lånekostnaden just består av ränta.

Med andra ord är det alltid lönsamt att jämföra. Det oavsett om man har tänkt låna 1000kr upplagt på tre månader eller 35.000kr upplagt på flera år.

Korta, konkreta och matnyttiga tips om vad man ska tänka på när man lånar pengar går även att läsa om på http://www.lanare.se. En sida som även erbjuder nyttig information om bland annat olika slags lån och kreditupplysningar.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.