Logga 5tips

Så här börjar du släktforska

2014-01-13 · Denna artikel finns i gruppen Hobby och fritid

Många äro vi som vill börja släktforska och många äro vi som tror att detta med släktforskning är något svårt. Det handlar ju trots allt om forskning men enligt mig är det mer av en upptäcktsfärd och ett sant detektivarbete. Det handlar om att att dels följa mönster för att hitta sina anor men även om att ibland vara lite klurig för att lyckas.

Jag som skriver här heter Fredrik Eriksson och driver en liten nättidning om släktforskning där du hittar lite av varje inom ämnet. Ibland göra jag lite sidospår på sidan om andra intressen som är närbesläktade, bland annat den svenska adeln. Men med denna artikel ska du få en bra start för hur du kan komma igång och bygga ditt eget släktträd.

Så här kan du börja din släktforskning

Först och främst måste du dokumentera allt som du får reda på. Innan datorerna fanns i alla hem använde man en antavla för att överskådligt kunna se alla släktkopplingar, till antavlan hade man ett personkort där mer detaljerad information antecknades. Idag när nästan alla har datorer rekommenderar jag att du köper ett riktigt släktforskningsprogram redan från början. Disgen eller Min Släkt är två program som de sakkunniga inom ämnet använder.

Prata med anhöriga

Innan det är försent kontakta alla anhöriga och hör dig dels för om genetiska kopplingar men framförallt är det historierna och särskilda minnen du vill åt. Intervjua dem gärna och låt dem berätta om sitt liv i kronologisk ordning, då kommer även sidospåren och de verkliga släkthistorierna fram.

Dokumentera din släktingar

För att börja nånstans i arkiven behöver du en person att starta med, till exempel din mormor eller någon äldre som är född senast på 40-talet. Fyll i uppgifterna om denna i ditt släktforskningsprogram så mycket du bara kan:

  • Hela namnet (efternamn som barn)
  • Födelsedatum och i vilken socken denne föddes

Gå till ditt bibliotek

De flesta bibliotek har idag tillgång till kyrkböckerna på nätet och det är dit du nu ska. Bibliotekarien kan säkert hjälpa dig igång att med den huvudsakliga uppdelningen och ta dig till födelseboken för din mormor. Där i födelseboken letar du fram din mormor och finner hennes föräldrar och var de bor nånstans.

Släktforskning

Man vet aldrig vad som dyker upp när man börjar släktforska..

Du har nu nästa generation tillgänglig. Gå vidare till föräldrarnas boställe genom att söka i husförhörslängderna. Du kommer nu att hitta hela familjen med födelseuppgifter om hela hushållet. Så nu kan du alltså gå vidare enkelt genom att slå i födelseboken för föräldrarna och sen vidare till husförhörslängden för deras barndom.

Detta guide i hur du släktforskar är såklart en hel del förenklad men det är så här man gör. Söker sig vidare i alla de kyrkböcker som finns. De vanligaste man använder är Husförhörslängden, Födelseboken, Dödboken och Vigselboken. Med dessa klarar du dig långt.

Nästa steg i släktforskning

Ett tips är att vända dig till din lokala släktforskarförening för stöd och utbildning. Det är ofta väldigt billigt att bli medlem och du kommer att få århundraden av erfarenhet på köpet. Själv har jag släktforskat i omkring 10 år och nu handlar det inte mycket om kyrkböckerna längre för egen del.

Min forskning handlar istället om utvalda människoöden, intressanta personer jag funnit och som jag söker vidare om. Det finns hur många arkiv som helst att söka i och hur många infallsvinklar som helst att söka från. Är du intresserad av din byggd finns något som kallas bygdeforskning som handlar om att kartlägga alla personer som bott på en gård eller by.

Med dessa ord tackar jag för mig och hoppas ni kan ha nytta och komma igång med er egen forskning.



copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.