Logga 5tips

Rörbockning utan bockningsmaskin

2014-03-11 · Denna artikel finns i gruppen Bockning

Då det händer att man har ett rör som behöver bockas och mest rundas till så måste man inte ha en bockningsmaskin för att klara detta. Det kan rentav vara lite spännande att återgå till den manuella tekniken och utföra manuell rörbockning hemma i trädgården. Nu är detta förstås inte en teknik som lämpar sig då man behöver precision och kanske många delar som har ett exakt format. Bockning som hobby är inte för alla och det är klart att man ska vända sig till en professionell metallverkstad då det handlar om kommersiella projekt.

 

Manuell rörbockning

Till att börja med så gäller det att ha den typ av rör som blir enkelt att bocka. Det får inte vara för kort för manuell rörbockning räknar med att man kan häva röret och därmed få ut mer av den egna kraften. Röret kan heller inte vara alltför massivt för då kommer man inte att klara bockningen för hand. Elektriker jobbar förstås manuellt med speciella verktyg för att runda till och dra ledningsrör på ett snyggt sätt men man måste inte ens ha den här typen av maskineri för att klara det hela. Se till att du har följande innan du sätter igång med din hemmabockning:

 

  • Lämpligt rör
  • Sand (fin sand från stranden är bra)
  • Klämma
  • Större kruka som står stadigt
  • Något att klippa röret med

 

Fyll röret med sand

När du har alla material på plats så gäller det att fylla röret med sand. Det här ska göra på ett kompakt vis. Du bör ha något som du kan sticka in i röret och peta med så att du säkrar dig om att sanden kommer ned hela vägen och ligger tätt i röret. Det här gör du för att se till att rörets form behålls. Om sanden inte ligger tätt packad så kan det bli böjar på olika ställen som ger en ful och ojämn form.

 

Klämma på kruka

Nästa steg är att böja röret mot en kruka. Det här kan du göra genom att klämma fast den ena sidan mot krukan och sedan häva röret mot krukans runda del. Det gäller alltså att ha en kruka eller kanske tunna som står stadigt. Det kan vara bra om du har en rundad träbit att häva röret omkring. Det här ger en jämnare rörbockning som kan komma att se bättre ut. Använd de krafter du har och böj tills du tycker att röret har fått rätt form. Med en träbit så är det enklare att påverka hur böjen ska se ut men det är inget måste.

 

Snygga till

När du är klar med bockningen mot krukan så kan det vara läge att klippa bort eller skära bort den del av röret som du har dragit i och som antagligen har en ganska ful form vid detta lag. Du kan tappa ur sanden och nu använda röret till det som du tänkt dig. Så enkelt är det att rörbocka utan en rörbockningsmaskin eller andra professionella redskap!

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.