Logga 5tips

Regioner i Sverige för industriproduktion

2013-04-09 · Denna artikel finns i gruppen Regioner

Sveriges industri är gedigen och välrenommerad och det är klart att man kan se att flera hundra år av långsam men säker utveckling av olika hantverk har lagt grunden till verklig kvalitet. Där andra länder först nu hakar på med investeringar i den senaste industriautomationen så bygger verkstäder i regioner i Sverige sitt goda rykte på en kombination av erfarenhet och innovation. Man klarar helt enkelt av jobbet både med och utan maskin, och det är klart att detta bidrar till en ökad förståelse för hur man på bästa sätt tar fram en detalj eller produkt.

Modern industriproduktion

Modern industriproduktion är minst sagt spännande. Besök en svensk verkstad där man tar fram metallkomponenter och skapar färdiga produkter och du kommer antagligen att bli ganska förvånad. Den som inte har någon erfarenhet av modern industriautomation tror kanske att industriföretag i regioner i Sverige är bullriga platser med mycket damm och smuts. Så är det verkligen inte! Idag jobbar man med maskiner som ser till att operatörer slipper det farliga arbetet med verktyg som är skarpa och tunga. Man slipper även damm och smuts då smarta system ser till att detta inte sprids hursomhelst.

Inte ens målning och ytbehandling är vad det en gång var. Med smarta metoder, som till exempel pulverlackning, så slipper man stänk och farliga ångor. Den som leder arbetet mår bra och miljön mår ännu bättre. Det här är bara några exempel på den moderna industriproduktion som numera kan erbjudas i Sverige. Samtidigt som den är så effektiv och smidig så bör man dock inse att den kräver mycket mer hjärna än någonsin och dagens operatörer måste vara högutbildade för att klara av att hantera den nya tekniken.

Det är i Gnosjö som det händer

Bland alla regioner i Sverige så är det Smålandsregionen som står ut med sitt myller av verkstäder och industriföretag. När man talar om GGVV så menar man Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo. Den här regionen kallas även för Gnosjöregionen trots att den inkluderar fler orter än Gnosjö. Här finns det verkstäder som klarar av allt från svarvning till lackering. I och med att företagen ligger så tätt så kan man lösa sin produktion med legoarbeten om ett företag inte har plats för hela arbetsprocessen i egna lokaler. Man kan verkligen säga att det är i Gnosjöregionen som det händer för här introduceras den nya tekniken snabbt, och erfarenheten för att klara av de nya och innovativa projekten finns sedan länge på plats.

Fördelarna med regionerna i Sverige

För svenska företag så finns det stora fördelar med att lägga sin industriproduktion i svenska regioner. När man till exempel ska ta fram butiksinredning som måste vara skräddarsydd för en butikslokal så är det lättare att kommunicera med ett svenskt företag som förstår vad man pratar om. Det är möjligt att man kan få billigare erbjudanden från fjärran öst men för att den här typen av produktion ska bli bra så måste man verkligen veta vad man pysslar med. För de allra flesta så är det bättre att handla och utveckla lokalt där man snabbt kan lösa problem som uppstår och även få det stöd och den hjälp som man behöver för att ta fram unika detaljer, möbler och produkter. Man ska komma ihåg att svenska verkstäder har förmågan att ta fram kostnadseffektiva lösningar helt enkelt genom att man diskuterar syftet med det som ska tillverkas och hur man kan nå samma syfte fast med ett billigare material och med rätt typ av industriteknik. Det här stödet kan man inte räkna med om man handlar från ett företag där alla talar engelsk kinesiska…

vitsippsbacke

Gnosjöregionen är kreativ och mycket vacker

Vad händer i Danmark?

Det finns även viktiga regioner i Danmark och danskarna har också utvecklat sin industriautomation på ett fint sätt. Nu ska man dock komma ihåg att det man kan få i Danmark kan man få i Sverige och att danskarna själva tar sig till regioner i Sverige för att få hjälp med teknik och automation som de själva ännu inte behärskar. Det bästa är att vända sig till en verkstad i Sverige och diskutera sitt projekt. Om det finns anledning att söka sig utomlands så kommer en kunnig arbetsledare att kunna ge detta tips, annars så klarar man det mesta lokalt till fördelaktiga priser.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.