Logga 5tips

Radiostyrning – inte bara i leksaksbilen

2013-09-04 · Denna artikel finns i gruppen Industri

I många år har barn låtit sig fascineras av radiostyrda leksaker. Det finns många olika leksaker som styrs med hjälp av radiostyrning och är en bra lösning på de flesta problem. Den vanligaste, som de flesta nog tänker på är leksaksbilen, tätt följt av båten. Till och med modellplan drivs med hjälp av denna metod. Radiostyrning används inte bara inom leksaksindustrin utan även inom den riktiga industrin, där den gör arbetsuppgifterna säkrare.

Vad menas med radiostyrning?

Radiostyrning innebär att styrfunktionen är separerad från den enhet där motorn finns. Tänk er radiobilen ni hade som liten. I själva bilen satt motorn och en mottagare som svarade på signalen från en sändare. Sändaren satt i den enhet du höll i handen för att styra bilen. Vanligtvis fanns det två stycken spakar som styrdes med tummarna. Med den ena kunde du gasa och med den andra styra bilen. Pressade du greppet mot vänster svängde bilen åt vänster och nedåt innebar vanligtvis att den backade. Precis så här fungerar det med radiostyrning ute på arbetsplatserna. Greppen kanske är lite mer avancerade jämfört med leksakerna men funktionen är den samma, motorn styrs på avstånd. På Systemlosningar kan du läsa mer om hur radiostyrning används.

Säkerhet

Det är framförallt säkerhetsaspekten som gjort det vanligt med separerade enheter. En timmerbil som lastar stockar på flaket sker vanligtvis från en handenhet. Motorn sitter på lastbilens flak eller kran och styrfunktionen på den enhet som lastbilschauffören håller i handen. Att alltid hålla styrfunktionen i handen gör att det även går snabbare att trycka på stopp om det skulle ske en olycka. Vid fabrikernas löpande band måste någon annars springa och trycka på nödknappen, en löptur som kan innebära dyrbara sekunder. Inom industri kan radiostyrningen skilja sig från leksakerna, även handenheten har nämligen en mottagare som kan svara på motorns signaler.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.