Logga 5tips

Pressning av stora metallföremål

2013-03-27 · Denna artikel finns i gruppen Industri, Pressning

Med pressning så kan man böja till metallbitar för att få viktiga komponenter till olika slags projekt. Faktum är att den här tekniken används för både stort och smått men när man arbetar med riktigt stora föremål så krävs det lite mer av verkstaden som ska ta fram de pressade delarna. Man använder samma typ av styrsystem och maskiner som för mindre detaljer men då det handlar om pressning av plåtdetaljer med stora mått så behöver man för det mest hjälp av robotar för tunga lyft och inmatning av material i pressen.

Automatisk pressning

Utan en automatpress så hade det varit svårt att jobba med pressning av stora objekt. Automatpressen styrs av ett datorprogram som man programmerar i förväg. Om man till exempel ska jobba med pressning av rostfritt så måste man först och främst mata in informationen i styrsystemet som kommer att se till att automatpressen rör sig på ett visst sätt över metallbiten. I och med att man kan jobba på ett mycket exakt vis så kan man ofta böja till färdiga delar. Med bockning och håltagning så har man snart viktiga produkter som väggar och hyllsystem som behövs särskilt på kontor och som butiksinredning.

Hjälp med robotar

En automatpress kan dock inte mata in materialet på egen hand. Det här måste operatören ta hand om, men då det handlar om riktigt stora plåtdetaljer så blir det både tungt och farligt att lyfta. Man kan ta hjälp av lyftsystem som gör att operatören enbart måste putta på men det här är inte det optimala. När man istället kan använda sig av en robot så blir processen otroligt smidig. Roboten har också programmerats med hjälp av ett styrsystem och den jobbar i samarbete med automatpressens styrsystem. Den här typen av pressning kan vara fascinerande att se på. Det verkar nästan som om roboten och maskinen har ett eget liv och att de liksom talar med varandra.

Robotarna har verkligen varit viktiga för svenska metallverkstäder och de gör att operatörerna får mer tid över till planering och utveckling av projekt. Det här är mycket bra för kunden som får högre kvalitet på kortare tid.

Metallverkstäder som klarar allt

Det finns metallverkstäder som tycks klara allt. De kan hantera pressning, bockning, håltagning, ytbehandling och så själva monteringen. Om man ska montera på kontor eller i butik så kan de skicka representanter som tar hand om detta på plats. När man kan få jobbet med pressningen och efterarbetet utfört av en verkstad så spar man förstås tid. Det gäller dock att jobba på rätt sätt från start. Då ett projekt har planerats rätt i grunden så blir det bra. Automatpressen och bockningsmaskinen kan inte tänka själv så det är nivån på den hjärna som har planerat som kommer att avgöra hur bra projektet till sist blir.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.