Logga 5tips

Plåtbearbetning utan att skära

2014-03-05 · Denna artikel finns i gruppen Plåtbearbetning

Den som inte kan så mycket om bearbetning av metall kanske tänker att man alltid måste skära eller fräsa för att få fram en viss form. Visst är det vanligt med fräsning och olika former av beskärning inom metallindustrin, men det finns även metoder där man kan jobba med plåtbearbetning utan att skära och utan att tillsätta värme. Det här kräver maskiner med kraft och precision samt operatörer som vet hur dessa maskiner ska programmeras på rätt sätt. Resultatet av en lyckas plåtbearbetningsprocess där man inte skär eller använder sig av värmebehandling är att man får maximal användning av plåtstycken och exakta detaljer som kan användas både inom industri och i vår vardag.

 

Plåtbearbetning av ett stycke

När man har ett stycke plåt så måste man alltid fundera på hur detta ska användas på ett ekonomiskt sätt. Det är alltid så att större produktioner blir billigare när man kan använda materialet på ett ekonomiskt sätt och då kan plåtbearbetning utan att skära bli det bästa valet. Den här typen av framställning blir ofta bra när man vet att man ska ta fram saker som:

  • Delar till bilar
  • Möbler och inredning
  • Delar till byggen
  • Delar till konstruktion

Större objekt kräver förstås att man har robotar och maskiner som klarar av hanteringen och det kan leda till att arbetet ändå blir kostsamt så man måste noga avväga vad som kommer att löna sig bäst för det projekt som man har framför sig. Ett stycke kan ju böjas till på många sätt så rent tekniskt så finns det nästan inga gränser för vad man kan tillverka av ett rektangulärt plåt-ark.

 

Bockning

En vanlig metod för plåtbearbetning är bockningen och det här går ut på att man böjer metallen tills den får sin form. Maskiner som bockar plåt tar in plåtbiten för att sedan böja den i enlighet med ett förbestämt mönster. När detta är klart så kan man efterbehandla och eventuellt svetsa för att sammanfoga flera detaljer. Ibland så kan man använda detaljen som bockats som den är och det särskilt när plåten redan innan var behandlad för att stå emot rost och eventuellt med färg.

 

Pressning

Pressning är en spännande teknik där man kan böja till och forma plåtstycken på ett snabbt och smidigt sätt. En kantpress är bra då man behöver böja till plåtens kanter för att på så vis få en färdig komponent. Det kan handla om möbler eller inredning där det är viktigt med perfekta vikningar då man ska koppla ihop delar för att få färdiga hyllor, väggar och annat som behövs på kontor och i andra lokaler. Stora pressar kan klara av tunga plåtbitar men när man jobbar tungt så måste man för det mesta ha en robot som matar plåten in i pressen. En operatör överser arbetet och programmerar både robot och press så att de samarbetar på ett smidigt sätt.

 

Dragning

Man kan även stretcha plåt för att få rätt form. Det här kan till exempel vara bra då man vill ha en halvrund form. Genom att dra plåten över rullar eller på annat sätt tänja den så når man den slutgiltiga formen helt utan att applicera värme eller genom att beskära metallen. Det är klart att man måste se till att plåten sedan start har rätt konstruktion så att det går att dra i den utan att den brister eller på annat sätt förlorar kvalitet. På grund av detta så använder man sig ofta av värmebehandling på ett tidigare stadium då man tar fram plåten just med tanke på hur man senare ska forma den på bästa sätt.

 

Datorstyrda arbetsprocesser

Det hade varit svårt att forma plåtmaterial för hand för det här kräver en hel del kraft och även precision. Idag så jobbar metallverkstäder med maskiner som är högst datoriserade för att på så vis ta fram alla detaljer och komponenter som vi är beroende av. Det är mycket spännande att se arbetsprocessen där man först har en prototyp eller ritning för att sedan forma plåtstycken till exakta kopior. Den här typen av plåtbearbetning kan gå snabbt och de moderna maskinerna ser till att det blir lönsamt att jobba med bra material och skapa detaljer och produkter som blir hållbara. Det här är mycket viktigt inte minst inom industrier som fordonsindustrin och inom vården där man inte kan riskera verktyg och komponenter som inte håller måttet. Läs mer här >copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.