Logga 5tips

Piffa upp dit hem med nya gardiner

2014-02-11 · Denna artikel finns i gruppen Hus och trädgård

Våren är snart här och då kan det vara trevligt att piffa upp sitt hem. Att städa bort den mörka trista årstiden och öppna upp sitt hem och välkomna in ljuset.

Ett sätt att snabbt förändra sitt hem är att byta gardiner. Det finna inte många andra sätt som kan förvandla ett rum så totalt med så lite arbete och så låg kostnad som ett byta av gardiner. Genom att byta från mörka tunga gardiner till ljus tunna så får rummet en helt annan karaktär.

Men man behöver inte begränsa sig till att bara byta färg på gardinerna. Det finns även en uppsjö av olika modeller att välja mellan.

  • Gardinkappor

  • Gardinlängder

  • Hissgardiner

  • Lamellgardiner

  • Panelgardiner

  • Plissegardiner

  • Rullgardiner

Som du ser i listan ovan finns det väldigt många olika varianter av gardiner att välja mellan. En del är mer praktiska än vad de är dekorativa. En rullgardin är till exempel perfekt om du verkligen vill få det mörkt i ett rum. De fungerar också bra som insynsskydd om du inte vill att grannarna ska titta in i ditt vardagsrum eller sovrum. Dessa kan med fördel kompletteras med en gardinkappa som hänger ovanför fönstret. Gardinkappor är inte lika populära idag som de en gång var men de kan ändå vara en vacker inredningsdetalj i ett modernt hem.

Gardiner

Byt gardiner så blir dina rum som nya.

Min favorit bland gardiner är nog hissgardinen. Den är klassiskt stilren och påminner mycket om en rullgardin i nedrullat läge. Men när den hissas upp så veckar den sig istället för att rulla upp sig. Detta är även en gardin som lämpar sig väl att sys själv. Är du intresserad så kan läsa mer här om hissgardiner och hur du syr dem själv.

Lamellgardiner är ytterligare en typ av gardin. Detta är en modern modell som passar in de flesta nybyggda hem idag. Den påminner mycket om en persienn med de stora skillnaderna att den är för det mesta är rejält mycket större och att den dessutom har vertikala lameller till skillnad från en persienns horisontella lameller. Lamellerna innebär att det är lätt att ställa hur mycket ljus som släpps in genom att ändra vinkeln på lamellerna. För ännu mer information om gardiner så läs vidare här.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.