Logga 5tips

Om kommersiella fastigheter

2013-09-13 · Denna artikel finns i gruppen Industri

Begreppet kommersiella fastigheter eller kommersiell egendom avser främst mark, hus och andra lokaler som används och drivs i vinstdrivande syfte. Hyreshus, kontor, affärslokaler och mark för industriverksamheter är vanliga exempel. För den hågade investeraren erbjuder kommersiella fastigheter goda möjligheter att tjäna stora pengar, men det är också ett affärsområde som innebär ett stort ansvar och många skyldigheter.

Eget kapital krävs
Den som funderar på att ge sig in i branschen med kommersiella fastigheter behöver först och främst ett gediget startkapital. Sedan finanskrisens härjningar har banker och andra låneinstitut blivit allt försiktigare och det är inte längre möjligt att låna upp till lika höga nivåer som förut. En grundregel är att man bör kunna bidra med omkring 50 procent i eget kapital vid köp av kommersiella fastigheter som kontorsbyggnader eller hyreshus.

Var börjar man?
Den enklaste vägen för de som funderar på att ge sig in i branschen är att ta kontakt med en förmedling eller mäklarfirma som specialiserat sig just på kommersiella fastigheter. I regel är detta alternativ säkrast och att rekommendera för den som är ny i branschen, då kommersiella fastigheter omgärdas av ett annat och mer intrikat regelverk jämfört med privata fastigheter. Men det är förstås fullt möjligt att sköta hela processen på egen hand.

Säkrast med fastigheter i närområdet
Ett stående tips, i varje fall inledningsvis, är att satsa på kommersiella fastigheter i sitt närområde eller annan plats man känner väl. Då är det lättare att skaffa sig överblick och det blir lättare att etablera goda relationer med de personer eller företag som hyr lägenheterna, lokalerna eller marken.

Satsa på bra förvaltning
Ett annat råd är att anlita en bra förvaltare. Ett välrenommerat och på andra sätt bra företag som sysslar med fastighetsförvaltning hjälper dig att hålla kostnaderna nere, intäkterna uppe och de sköter löpande underhåll. På så vis kommer ditt fastighetsinnehav ge högre avkastning och du får garanterat nöjda hyresgäster, vilket är en förutsättning för att investeringen ska bli lönsam.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.