Logga 5tips

När har du rätt att göra avdrag för hushållsnära tjänster?

2013-08-20 · Denna artikel finns i gruppen Hus och trädgård

Alltfler använder sig av hushållsnära tjänster. En trend som infördes när det så kallade RUT-avdraget infördes och som dessutom ser ut att hålla i sig. Något som välkomnas av många som har svårt att hinna med allt som måste ordnas hemma och samtidigt sköta krävande arbeten. Men när är det egentligen tillåtet att göra avdrag? Vi har här nedan sammanställt en lista på tjänster som INTE är avdragsgilla enligt RUT så att du slipper drabbas av obehagliga överraskningar och eventuella extrakostnader:

 

  1. Viss barnpassning. Hushållsnära tjänster som vanlig barnpassning är avdragsgilla enligt RUT. Men du kan inte göra avdrag för privatlärare, tränare eller andra tjänster som kräver särskilda kunskaper. Det är inte heller tillåtet att göra avdrag för barnkalas.
  2. Bortforsling. Du kan inte göra avdrag för hämtning av hushållsavfall, grovsopor, gamla möbler och annat du av en eller annan anledning vill bli av med även fast grejerna hämtas inne i din bostad.
  3. Catering är än så länge inte avdragsgillt enligt RUT. Inte heller den arbetstid som cateringfirman ägnar åt diskning, dukningen etc. även fast det av många uppfattas som synnerligen hushållsnära tjänster.
  4. Flytthjälp. Transport av möbler och andra ägodelar är inte avdragsgillt. Det är däremot hushållsnära tjänster i samband med flytt som städning och putsning av fönster.
  5. Hemköring av mat. Räknas som transport snarare än hushållsnära tjänst och är därför inte avdragsgillt.
  6. Hämtning av barn. Samma regler som för andra transporter och precis som hemkörning av mat inte är avdragsgillt enligt RUT.
  7. Matlagning. Här blir det lite komplicerat. Matlagning i hemmet räknas som hushållsnära tjänster och kan dras av enligt RUT. Men enbart om den som lagar mat använder råvaror som redan finns i ditt hem. Samma princip gäller för bartendrar.
  8. Tvätt av tak. Räknas inte till hushållsnära tjänster men kan i vissa fall ge rätt till ROT-avdrag.

Fortsätt gärna läs på Hushållsträsket.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.