Logga 5tips

LED-Lampor – Varför byta till LED-Belysning?

2014-09-12 · Denna artikel finns i gruppen Hus och trädgård

LED-lampor är framtidens och nutidens belysning, ljuskällan på allas läppar och allt vanligare att se i alla typer av utföranden. Men varför? Vad är det egentligen som gör dessa lysdioder så populära? Vem uppfann LEDs och när? Hur energieffektiva är de egentligen? Märker man skillnad på gammaldags glödlampor och nya LED-lampor? Vad betyder Lumen, Kelvin och alla andra märkliga begrepp? Läs vidare för djupgående information, för att lära dig allt om LED-belysning och dess växande användningsområden.

Diodlampans härkomst.

Effekten som låg bakom de första lysdioderna skapades av en slump, under det tidiga 1900-talet, av den brittiska forskaren H.J. Round. Det var dock inte förrän 1927 som ryssen Oleg Losev skapade den första ”riktiga” lysdioden, eller LED: Light-emitting diode. Hur kommer det sig då att dessa var i princip helt oanvända av vanligt folk tills väldigt nyligen? Svaret är helt enkelt att de på senare år blivit mycket, mycket mer effektiva och kan erbjudas i mer behagliga färgtemperaturer. Vi fick vänta ända tills 1962 innan den första modellen med ljus i det synliga spektrumet skapades och ända till 1980 innan fler ljusfärger erbjöds. Det var dock år 1994 som en Japansk ingenjör vid namn Shuji Nakamura, anställd av Nichia Corporation, uppfann de första starkare, blåa, lysdioderna. Det blåa ljuset var en nyckelkomponent för hemmabelysning, eftersom de olika ljusfärgerna tillsammans skapa vitt ljus.

Diodlampor spara energi

Det finns mycket energi att spara genom att byta ut sina vanliga lampor mot diodlampor! Idag finns tillräckligt starka led-lampor så även fasadbelysning och vägbelysning kan bytas ut.

Hur fungerar diodlampor?

En LED består av en liten bit av ett halvledarmaterial, oftast under 1 mm², samt elektroniska komponenter i en hylsa av epoxi, vilken fungerar som lins. När elektrisk ström flödar in genom anoden och ut genom katoden så avger dioden en hög nivå av ljus (i jämförelse med valfri annan ljuskälla). Vilket material som används för halvledaren avgör vilken ljusfärg som avges. Endast en extremt liten andel av energin omvandlas till värme, så du får maximalt ljus för såväl strömmen som pengarna när du väljer LED-lampor. De är ofta över 70% mer effektiva, upp till och över 85%, i förhållande till traditionella glödlampor med koltrådar.

Kan jag använda LED-lampor i mina vanliga socklar?

Självklart passar dem i samma socklar som alltid, för vanliga lampor innebär det socklarna E27 och E14, vilket är EU:s standard på 27 respektive 14 millimeter i diameter. Även om socklarna är desamma så finns det många former att välja bland. Gillar du klot, kronljus, flamma, päronform eller de multi-LEDs som kan vara fem- eller tolvkantiga? Ska de vara dimbara? RGB?

Hur begriper jag mig på alla nya uttryck?

När du köpte lampor för ett par år sedan kanske du endast höll koll på hur många Watt de skulle ha. Nu behöver du bara titta på Watt-antalet för att få en uppfattning om LED-lampans förbrukningsnivå – inte dess ljusstyrka. Istället är det Lumen som gäller, enheten som uppfanns specifikt för att mäta ljusstyrkor. Tack vare att lysdioder är så mycket mer effektiva har de riktigt höga Lumen med förhållandevis låg watt, så en 5W LED-lampa kan ersätta en gammaldags glödlampa på 45W.

Vem är Kelvin?

Historiskt sett var detta Lord Kelvin, mannen som fick denna enhet uppkallad efter sig. Han utförde experiment om och omkring temperatur, tills kan drog slutsatsen att ”absolut noll” motsvarade -273°C. Nu används hans skala för att ge en träffsäker bild av det ljus en viss lampa avger. Lägre siffror på skalan uppfattas som rödare och varmare, medan högre siffror motsvarar kallt, blått, sterilt ljus. Olika färgtemperaturer passar bra på olika platser, i olika rum och kan skilja sig mellan inomhus- och utomhusbelysning. Varmvitt ljus på 2700K passar exempelvis väldigt bra i hemmet, medan en arbetslampa kanske passar bättre med kallvitt ljus på 6000K. Allt beror på vad du trivs med och vad du vill belysa.

Avslutningsvis

Nu tror jag att jag har fått med det mesta, det viktigaste och det intressanta av den grund som finns att veta om LED-lampor, E14, E27, kelvin och så vidare. Lycka till med din ljussättning, den kan omvandla ett hus till ett hem på nolltid! Klicka gärna vidare vidare om du är intresserad och: köp LED-lampor online

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.