Logga 5tips

Kreditupplysning – Vad, Varför och Hur?

2014-01-14 · Denna artikel finns i gruppen Ekonomi

Det finns flera tillfällen då banker, företag eller låneinstitut tar ut kreditupplysning på människor. Med det menas att de begär ut information om personens ekonomiska situation för att kunna göra en avvägning om personen har möjlighet att betala det som man kan behöva göra. Detta oavsett om det handlar om ett telefonabonnemang, att få skaffa kreditkort eller ta ett lån. Många förknippar just kreditupplysning till just enbart lån men så är alltså inte fallet. Det finns många andra tillfällen där företagen vill komma åt denna information.

Vilken info och hur?

Det finns en lagtext om just kreditupplysning och i denna går det att läsa att företagare ska ha rätten att få denna information och att det ska innefatta allt som kan behövas för att kunna ta rätt beslut i den ekonomiska frågan.  De har alltså all rätt att begära ut denna information.

De kontaktar då något av de kreditupplysningsföretag som finns i Sverige. UC (Sverige Upplysningscentralen) är en av de största men det finns även andra aktörer på marknaden. Företaget får då ett utdrag på bland annat inkomst och man har några betalningsanmärkningar sedan tidigare. För att man som privatperson alltid ska veta om och i så fall vem som tagit en kreditprövning så skickas alltid ett brev ut som anger detta. Man kan alltså inte neka företag att få tag på dessa uppgifter men man får i alla fall vet vem som fått dem.

För många kan bli problem

Många som tar lån jämför de olika räntorna och avtalen först (kan exempelvis göras på http://www.lanare.se/) för att få bäst villkor. Sedan ansöker man om lånelöfte. Får man det inte ansöker man på nästa ställe och så vidare. Men det man bör komma ihåg är att varje gång man söker så blir det en notering i registret eftersom bankerna och låneinstitutet tar kreditupplysning. En person som har många noteringar kan bli något sämre kreditvärdig eftersom man som lånegivare blir tveksam till varför personen inte fått lån på andra ställen.

Ett sätt att minska denna risk är att anlita så kallade lånetjänster. Det finns företag som gör låneansökningar åt privatpersoner. Då blir det bara en enda ansökan trots att det är flera banker som blir tillfrågade.  Vill du fördjupa din information om kreditupplysningar kan du läsa om det här.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.