Logga 5tips

Köpa Samsung surfplatta? Några tips

2014-02-05 · Denna artikel finns i gruppen IT och teknik

Surfplatta har idag blivit en självklar teknisk pryl hos de flesta. Barnen använder den för att spela spel och lära sig läsa, vuxna kan ha den som ett arbetsverktyg eller bara slösurfa och de äldre håller kontakt med barnbarnen via chat. Om man ska köpa en ny surfplatta från Samsung är det en del saker man bör tänka på för att det ska bli rätt modell till rätt behov.

Den första punkten är storleken. Detta är nog den viktigaste punkten att ta hänsyn till. Många gånger nämns storleken redan i namnet som exempelvis Samsung Galaxy Tab 3 10.1. I detta fall är 10.1 en benämning för hur stor skärmen är d.v.s. lite drygt 10 tum. Stora läsplattor är speciellt bra om man vill se på film eller vill ha möjligheten att arbeta med många olika program samtidigt s.k. multitasking. Det är också bra med stor skärm för de som har surfplattan som ett rent arbetsverktyg på kontoret.

Men de mindre plattorna har också sina fördelar. Går man ner till sju tum är den lätt att hålla med en hand vilket öppnar upp för helt nya möjligheter till användningsområden. Dessutom upplever många att en mindre tablet (annat ord för surfplatta) är behändigare om man spelar spel som använder sig av gyroteknik d.v.s. att man vickar på plattan för att påverka vad som händer på skärmen.

Så kort sagt- liten kan man lätt ta med sig och är behändigare men den stora är tydligare och lättare att arbeta på.

Den andra punkten är kommunikation mot internet. Det vanligaste är att surfplattor enbart har wifi dvs möjlighet att koppla upp sig mot trådlöst internet. Men det kräver ju att det finns någon wifi-punkt att koppla upp sig mot. Ett alternativ är visserligen att skapa en hotspot med sin telefon men även där finns begränsningar i hastighet och mängd. Vill man vara helt oberoende bör man köpa en modell som har 3G/4G uppkoppling d.v.s. att man kan koppla upp sig mot internet på samma sätt som man gör när man en telefon.

Tredje punkten är vem som ska använda den och då framförallt om det är barn som ska ha den som en pedagogisk leksak. Det finns nämligen Samsung surfplattor som är speciellt framtagna för att användas av barn. Då handlar det inte enbart om färg och form som ska tilltala dem utan det är även fler andra punkter som avgör dess barnvänlighet.

För det första är de ofta mer hållbara då barn inte alltid är så skonsamma mot de saker de leker med. Det kan vara repsäker skärm och förstärkningar på sidorna för att stå emot extra många stötar. För det andra har de ofta ett system som gör det svårare för barnen att installera och köra igång program som de inte ska hantera. Helt enkelt en barnspärr som brukar vara mycket uppskattat hos föräldrarna även om barnen inte alltid är lika förtjusta.

Den tredje punkten man bör ta hänsyn till är minnet. Minnet kan variera kraftigt men ligger ofta mellan 8-32 GB. Det kan låta mycket men när väl programmen laddats hem och en och annan film ligger på minnet så är det inte mycket plats kvar sedan. Det är framförallt om man har tänkt se mycket på film som en surfplatta med stort minne bör väljas. Ska man däremot enbart ha den till att spela digitalt alfapet eller chatta via facebook är minnet något betydligt mindre relevant.

Det finns även fler saker man kan ta hänsyn till och för att få rätt modell så ska man jämföra noga. En av de sidor som jämför pris, teknisk specifikation och annat är sidan med det inte helt oväntade namnet samsungsurfplatta.se.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.