Logga 5tips

Kan sommardäck bli för gamla?

2014-03-15 · Denna artikel finns i gruppen Däck och fälgar online

Att ha bra däck innebär inte bara att bilen får bättre köregenskaper, det minimerar även slitaget och ökar bilens livslängd. Om inte däcken byts ut i tid kan det få oönskade konsekvenser såsom minskat väggrepp, sladdrisk och sneddragning som kan skada styrservon. Den del av däckytan som är i kontakt med vägen när man kör är inte större än en handflata. Hela bilens väggrepp förlitar sig på denna yta. Att välja bra sommardäck och underhålla dem väl är viktigare än vad man tror. Det inser man ganska snart då man ser lite närmre på hur bra däck fungerar…

När är det dags att byta sommardäck?

Det finns en del saker som kan indikera att det är dags att byta ut sina sommardäck. Ett enkelt sätt att ta reda på om de har blivit för gamla är att kontrollera mönsterdjupet, som måste vara minst 1,6 millimeter. Genom att göra regelbundna kontroller av lufttrycket och se till att det inte släpper ut luft genom dolda läckor, kan man försäkra sig om att däckkvalitén fortfarande håller måttet. Vibrationer och oljud kan också vara en indikation på att något bör åtgärdas. Man bör kontakta en däckexpert när sommardäcken är över fem år gamla och därefter utföra en årlig kontroll. Efter tio år ska man byta ut sina däck även om de inte visar några tecken på förslitning för då är de inte lika dugliga då materialets egenskaper har förändrats.

Skötselråd för bildäck

Det finns många faktorer som bidrar till att däcken åldras. Lyckligtvis finns det även en del saker man som bilägare kan göra för att förlänga däckens livslängd. Sommardäcken består av en speciell mjukare gummiblandning som inte är gjord för låga temperaturer. Kallt väder försämrar däckets egenskaper och får det att åldras i förtid. Att kolla upp vilka sommardäck datum som rekommenderas av tillverkaren och bara använda dem de tiderna på året, bidrar till att öka hållbarheten. Alla hjul till personbilar balanseras när de är nya. Men efter att de har varit i bruk ett tag finns risk att däcken slits ojämnt eller att någon balanseringsvikt lossnar. I de fallen kan man utföra en om balansering på en bilverkstad. Att köra med obalanserade däck ökar slitaget på fjädringen och styrningen dessutom ger det mer vibrationer vid körning. Fler råd finns på www.falg-dack.se

Förvaring

Även när man inte använder däcken ska man tänka på hur man förvarar dem eftersom det kan ha en inverkan på deras livslängd. Om de inte är monterade på fäljar samt fyllda med luft bör man undvika att stapla dem. Förvara inte däcken i utrymmen där de kan komma i kontakt med eldslågor glöd eller gnistor. Att undvika lagring av spetsiga föremål i närheten av hjulen minskar risken för onödiga skador. Det optimala förvaringsstället är ett torrt, ventilerat utrymme skyddat från direkt solljus.

Läs mer om däck här »copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.