Logga 5tips

Kalciumbrist kan botas med rätt mat

2015-07-08 · Denna artikel finns i gruppen Mat

Det är särskilt kvinnor som behöver tänka på det där med intag av kalcium men alla kan drabbas av brist. När man väl får veta att man lider av kalciumbrist så blir det ofta så att man ordineras piller för att komma igen, men man kan faktiskt bota bristen på naturlig väg, och det särskilt om man börjar i ett tidigt skede.

Kalciumbrist ska botas innan den uppstår

Det här kan ju upplevas som lite irriterande för den som redan har fått brist på kalcium konstaterat, men faktum är att vi behöver bli bättre medvetna om hur vår mat påverkar vår hälsa längre fram i livet. I och med att vi bygger våra kalciumdepåer under barn- och ungdomsår så är det under den här tiden som man kan bota eventuell framtida kalciumbrist på bästa sätt. Det här beror inte bara på att man bygger en starkare kropp med fulla kalciumdepåer, utan också på att man lägger grunden för en hälsosam livsstil med rätt typ av mat.

Men vad ska man då äta för att få i sig gott om kalcium?

En del menar att det bara är mjölkprodukter som gäller och det stämmer att man med mjölk, ost och yoghurt får i sig gott om kalciumet, men det finns fler sätt. Faktum är att många gröna matvaror är fulla av kalcium. Med vita bönor så får man i sig en massa kalcium och även med torkade fikon. Sardiner och lax är annan mat som ger detta viktiga mineral och som kan vara bra att lära sig tycka om i tidig ålder för att på så vis undvika kalciumbristen som kan uppstå senare i livet. En annan vegetarisk källa är mandlar så det kan vara klokt att ha en påse med mandlar i fickan som mellanmål, både som ung och som vuxen.

Även om det givetvis kan vara så att man behöver kosttillskott för att rätta till problemet med brist så är det viktigt att förstå att den bästa källan till vitaminer och mineraler ändå är den mat som man får i sig. Kroppen tar upp mer av de viktiga ämnena då de kommer från maten och därför så bör man fundera på hur kosten ser ut och införa ändringar som gör att man förhoppningsvis aldrig någonsin behöver fundera på hur man ska bota brist på något mineral eller vitamin.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.