Logga 5tips

José Mourinho

2015-03-16 · Denna artikel finns i gruppen Sport och idrott

José Mourinho, född 26 januari i Portugal, är en av vår tids mest framgångsrika fotbollstränare. Hans första tid som tränare, efter att ha avslutat sin egen fotbollskarriär, var i olika ungdomslag. Han fick senare jobb som tolk under engelsmannen Bobby Robson, dåvarande tränare i Sporting Lissabon. Samarbetet mellan de båda fungerade bra och José Mourinho följde med Robson till FC Barcelona och Porto. Hans första \”stora\” tränar jobb blev för klubben Benfica, som spelar i portugisiska högsta ligan. Det hade börjat tungt för laget under säsongen och huvudtränare Heyncks fick sparken. Mourinho hade varit assisterande tränare till Heyncks under en tid men fick alltså nu ansvaret för att vända de dåliga resultatet.

Som sin andreman/assisterande tränare valde han den före detta Benfica försvararen Carlos Mozer. Att Mourinho själv skulle få välja assisterande tränare hade varit ett krav under förhandlingar och en förutsättning för att han skulle tacka ja till jobbet. Strax efter att han tackat ja fick han erbjudande från sin före detta samarbetspartner Robson. Han ville att Mourinho skulle komma till England och vara hans hjälptränare i Newcastle United. Han tackade dock nej till erbjudandet.

Tiden i Benfica började bra för tränarduon och under hösten hade man lyckats vända resultaten till lagets favör. Men i slutet av året meddelade klubbens nya president att han ville att den före detta landslagsspelaren, Toni, skulle ta över jobbet som tränare för laget. Efter att informationen blivit känd ställde Mourinho ett ultimatum. Ett förlängt kontrakt eller uppsägning med omedelbar verkar. Det blev dock Mourinho som fick lämna klubben.

Det tog inte lång tid innan portugisen hade hittat ett nytt lag att träna, denna gång blev det Uniao de Leira. Det blev bara ett år i klubben men Mourinho hade placerat dem på en femte plats i ligan vilket var den hittills bästa placeringen för laget. I början av 2002 handplockades han till FC Porto. Efter att ha legat kring mittstrecket i ligan lyfte Mourinho laget som tillslut hamnade på en tredje plats. 11 segrar 2 oavgjorda och 2 förluster blev det för José första säsongen i Porto. Följande säsong skulle bli en framgångs saga för FC Porto. Det slutade med ett ligaguld, vinst i portugisiska cupen och Uefa cupen. Mourinho hade återigen bevisat sig vara en tränare av yttersta världsklass. Nästkommande säsong försvarade laget ligaguldet och efter en 3-0 vinst mot Monaco i finalen så vann man något oväntat även Champions League.

Storklubbarna runtomkring Europa stod nu på rad för att få Mourinhos signatur. Det blev tillslut Premier League klubben Chelsea som blev Mourinhos nästa uppdrag. Mourinho har ännu inte tränat något lag i Bundesligacopyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.