Logga 5tips

Inför Karibienresan

2014-01-08 · Denna artikel finns i gruppen Resor och semester

Speciellt vintertid är det många som vill fly regnet och rusket och mörkret på dom nordliga breddgraderna och ta sig ner till varmare breddgrader. Inte minst i karibien kan man hitta några av dom kanske ’hetaste’ resmålen. Men det är inte bara breddgraderna som ändras utan man måste vara beredd också framför allt på att sättet att tänka på är annorlunda dit man kommer.

I den här artikeln så handlar det om dom viktigaste skillnaderna i synsätt för dig som kanske planerar en resa till nåt av alla dom resmål som finns i karibien.  Som en förberedelse för att undvika dom allra värsta s.k. ’kulturkrockarna’. Det finns många resmål i karibien men dom har ungefär samma skillnader med avseende på detta, vi tar därför kuba som ett exempel  i den här artikeln, det kan sen vara en modell som gäller även om man t.ex. skulle resa t.ex. till Jamaica istället.

Salsakurser

De kulturella skillnaderna kan vara stora när du reser till andra länder. För att du ska känna dig bekväm när du kommer till ett nytt land långt borta kan det vara en fördel att kunna några viktiga kulturella inslag för att smälta in. Gå till exempel en salsakurs och bli kvällens drottning när du besöker Karibiens vackra övärld!

Det första man böra vara beredd på är som sagt att det ’heta’ karibien inte bara handlar om att det är ett helt annat klimat. Eller så gör det det, men det som vi menar är att det är ett annat tänk som givit ryktet om den heta atmosfären snarare än klimatet, även om det kommer som ett resultat av klimatet och att klimatet möjliggör att vara på ett annat sätt.

Den stora skillnaden att ha i minnet för den som kommer från t.ex. ett västerländskt land där man normalt är inriktad på kunskaper, ekonomi och materiella tillgångar är att ’gå över på andra sidan gatan’ som man kan uttrycka det och det betyder att istället för att tänka på det nämnda så ska man tänka på vad det är för känsloläge/atmosfär eller vilken’ stämning’ det är.

Då kommer man in på ’grejen’ med karibien för det här blir nämligen nåt väldigt allmängiltigt. Man menar att vad är mer relevant än att ha ett högt känsloläge? Klarar man av det så har man egentligen allt man behöver.  Det här går till i praktiken genom mycket dans och musik och man lyckas balansera på rätt sida om gränsen när det gäller att kunna ’vidmakthålla sig’ som man säger om att upprätthålla rätta känslan i förhållande till dom materiella tillgångarna man förfogar över.

Så ett tips blir att inte komma in med en fördömande attityd pga materialla brister man stöter på. Då har man så att säga helt missat poängen.  Det här misstaget kan man ofta se i olika resereportage där t.ex. nåt team från BBC reser runt och konstaterar materiella brister utan att vara medvetna om att dom därmed i själva verket visar upp en brist i sitt eget känsloläge, vilket från ett karibiskt perspektiv är värre.

Så att undvika denna ingångsvinkel är en förutsättning för att komma in lite mer ordentligt i den karibiska kulturen och få mer ut av sin resa. På så sätt undviker man också att hamn i detta ’fack’ vid sitt besök då t.ex. kubaner märker av detta vanliga misstag snabbt och bara skrattar.

För den som vill komma in ännu mer i hur detta fungerar rent praktiskt så är det dans och musik som innehåller mesta informationen. Vi har kurser i kubansk dans i Uppsala och Stockholm för den som vill ladda upp riktigt ordentligt inför resan till karibien! För mer info gå in t.ex. på Salsa Stockholm eller Salsakurs Stockholm. Trevlig resa!copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.